Szakértők: a világ egy harmadik világháborúra számíthat, ha folytatódnak a víruskísérletek

Fotó: CDC
not image

Borbély Fanni

2021.június.21 - 20:22

A világot biológiai armageddon fenyegeti, ha a víruskísérletek folytatódnak – figyelmeztetnek a szakértők.

Mindez azután hangzott el, hogy “elsöprő” bizonyíték került elő arra vonatkozóan, hogy a koronavírust egy vuhani laboratóriumban hozták létre. Steven Quay és Richard Muller vezető tudósok a Wall Street Journal lapnak azt mondták, hogy az állatról emberre terjedő fertőzés elméletének csupán “egy az egymillióhoz” az esélye, hogy igaz.

A duó most egy online konferencián elmondta, hogy a világ biológiai katasztrófával néz szembe, ha a víruskísérleteket nem állítják le azonnal. Dr. Quay, az Atossa Therapeutics gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója a washingtoni Hudson Intézetnek nyilatkozva elmondta, hogy a vírus- és vakcinakutatás terén elért eredmények “megnyitották a zsilipeket, ahol reggelre egy biofegyver, délutánra pedig egy vakcina áll rendelkezésre”.

A news.com.au szerint Dr. Quay elmondta, hogy más vírusokkal ellentétben a koronavírus azonnal rendkívül fertőző volt, amint elkezdett terjedni a közösségben – a professzor szerint ez a jelenség nem felel meg egy természetesen előforduló betegség mintájának.

A SARS-CoV-1 és a MERS járványokkal való összehasonlítás alapján Dr. Quay szerint “annak a valószínűsége, hogy egy közösségben szerzett zoonózis” a SARS-CoV-2 korai terjedése során látott eredményeket produkálja, “szó szerint egy a millióhoz”. Muller professzor, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem asztrofizikusa szerint a tudósok attól tartanak, hogy “feketelistára kerülnének, és Kína ellenségének bélyegeznék őket”, ha a “laboratóriumi szivárgás” elméletét követnék.

“Ez azt jelenti, hogy Kína ellenőrzést gyakorol az amerikai szólásszabadság felett. Az amerikai tudósok nem is akarták megvitatni a kérdést, mert féltek attól, hogy Kína mit fog tenni. Ez egy nagyon ijesztő beszélgetés”

– tette hozzá.

A megjegyzésekre akkor került sor, amikor egy harvardi tudós elismerte, hogy ő és kollégái korábban Donald Trump volt amerikai elnök iránti gyűlöletből vonakodtak nyilvánosan támogatni a laboratóriumi szivárgás elméletét. A Trump-kormány által támogatott laboratóriumi szivárgás elmélete az elmúlt hetekben újból teret nyert, mivel újabb közvetett bizonyítékok kerültek elő az elmélet kapcsán.

A jelentésekből ugyanis kiderült, a Vuhani Virológiai Intézet három kutatója november 20-án megbetegedett, eközben a Sky News által a héten megszerzett videófelvételek bizonyították, hogy a laboratóriumban élő denevéreket tartottak ketrecekben, ami ellentmond az Egészségügyi Világszervezet vizsgálójának, Peter Daszaknak, aki “összeesküvés-elméletként” utasította el az állítást.

A WHO a koronavírus eredetét kutató vizsgálata februárban arra a következtetésre jutott, hogy “rendkívül valószínűtlen”, hogy a vírus laboratóriumból származik. Az eredmények minőségével kapcsolatos kételyek azonban arra késztették az amerikai kormányt, hogy a múlt hónapban utasítsa hírszerző ügynökségeit egy újabb 90 napos vizsgálat lefolytatására; Joe Biden elnök mellett pedig más világvezetők is további vizsgálatokat követeltek.

Dr. Quay és Muller professzor kifejtették, hogy a SARS-CoV-2 “genetikai ujjlenyomata” a legsúlyosabb bizonyíték arra, hogy a vírust laboratóriumban hozták létre. Rámutattak a CGG-CGG, vagy dupla CGG néven ismert aminosav szekvenciára, amelyet a kutatók általában beillesztenek a vírusokba, hogy növeljék azok halálosságát.

“Valójában a koronavírusok teljes osztályában, amelybe a CoV-2 is tartozik, a CGG-CGG kombináció még soha nem fordult elő a természetben. Most pedig az a helyzet, hogy pontosan ez a szekvencia jelent meg a CoV-2-ben. A zoonotikus eredet híveinek meg kell magyarázniuk, hogy az új típusú koronavírus, amikor mutálódott vagy rekombinálódott, miért éppen a legkevésbé kedvelt kombinációt, a kettős CGG-t választotta. Miért pont azt a választotta, amelyet a laboratóriumi kutatók is választottak volna?”