Megérkezett a hivatalos oltási eljárásrend – szinte bármelyik oltásra, bármivel lehet oltani

Fotó: MTI/Balázs Attila
not image

Borbély Fanni

2021. július 29. - 13:14

Az augusztustól igényelhető harmadik oltás beadására vonatkozó eljárásrend elkészült, ám ez sem könnyíti meg a háziorvosok helyzetét, ugyanis a dokumentum rájuk bízza, hogy melyik oltóanyagot adják be a páciensnek.

Az előző két oltással megegyező vakcina beadását csak akkor javasolják harmadikként, ha az egyéb oltóanyagok használata ellenjavallt lenne. A tárca előző napi közleményében az eljárásrend elkészültét követően azt írták, hogy Kásler Miklós összehívott minden egészségügyi szervezetet amelyek részt vettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, majd egyhangúlag terjesztették a szakmai javaslatot a kormány elé.

Ezzel kapcsolatban Falus András immunológus professzor a Népszavának elmondta, nem tartja átgondoltnak az eljárásrendet és véleménye szerint az iránymutatás ilyen formában elégtelen. Falus a kínai Sinopharm oltóanyagot hozta fel példaként, ahol nincs megjelölve életkori korlát, s ahol a 60 év felettiek körében csak alacsony számban alakult ki immunitás, így a harmadik adag semmiképpen nem lehet ugyanaz az oltóanyag.

“A Sinopharm felhasználásával kapcsolatban nem feltüntetni az életkori határokat az bűnös felelőtlenség”

– fogalmazott az immunológus.

A szakember több fontos tényezőre is felhívta a figyelmet, többek között arra, hogy a vektor vakcinákra nem ajánlott vektoros vakcinát adni, mert a bennük lévő adenovírus, önmagára is kivált egy immunválaszt. Az mRNS-vakcinákkal kapcsolatban elmondta, a harmadik oltásnak szintén ezen a technológián kell alapulnia, de meglátása szerint egyelőre nincs szükség a Pfizerrel vagy Modernával oltottak harmadik oltására.

A lap felkeresett több háziorvost is az ügyben, az után érdeklődve, hogy az eljárásrend segíti-e őket az oltóanyagokkal kapcsolatos szakmai ellentmondások feloldásában. Keszthelyi Gyula, a tardi praxis tulajdonosa határozottan nemmel válaszolt, s elmondta, összezavarta a tisztifőorvos levele, mert az abban leírtak ellentétesek a jelenlegi nemzetközi oltásbiztonsági előírásokkal.

Komáromi Zoltán budai háziorvos hasonlóképpen nem látja sok hasznát az eljárásrendnek, ugyanis az OGYÉI honlapján szereplő alkalmazási előirat eltér a most kiadott dokumentumtól. Komáromi úgy véli, célszerűbb lett volna, ha az oltásokról szóló rendeletet egyértelműsítik az alapján, hogy ki, mikor, mivel olthat.