Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Ukrajna nem nyerhet további nyugati segítség nélkül a védelmi miniszterhelyettes szerint

Szeverodoneck, 2022. június 10. Ukrán katona egy lõállásnak használt épületben a keleti fronton, a Donyec-medencében fekvõ Szeverodoneckben 2022. június 9-én. Az orosz erõk május 29-én vették ostrom alá a várost. MTI/AP/Olekszandr Ratusnyak
not image

Takács Petra

2022. június 16. - 09:52

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes egy televíziós beszédben arról beszélt, a háború megnyeréséhez szükséges fegyverek “mindössze 10%-át” kapták meg eddig Nyugatról.

Előzmény:

 

Ukrajna védelmi miniszterhelyettese szerint nyugati szövetségeseiktől eddig a kért fegyverek mindössze 10%-át kapták meg és figyelmeztetett, hogy amennyiben ezek az országok nem növelik támogatásukat, az oroszok elleni háború vereséggel fog végződni.

Soron kívül Felmérés: a gyerekvállalás egyre hátrébb tolódik a prioritási listán Finnországban

Keddi televíziós beszédében Hanna Maljar a Volodimir Zelenszkij elnök által folyamatosan hangoztatott kéréseket ismételte meg az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Európa és egyéb szövetségeseik felé: „Annak, amire szükségünk lenne, mindössze 10%-át kaptuk meg. Akárhogy is próbálkozik Ukrajna, akármilyen profi a hadseregünk, nyugati partnereink segítsége nélkül nem tudjuk megnyerni ezt a háborút.”

Az AFP-re hivatkozó Guardian szerint Maljar hozzátette, ezen szállítmányoknak egyértelmű időkerete kell, hogy legyen, mert a késlekedés miatt újabb területek kerülhetnek orosz kézre: „Tudnunk kell a határidőket, mert minden nap késés ukrán katonák és civilek életébe kerül. Sokat nem tudunk várni, mert a helyzet nagyon bonyolult.”

Zelenszkij az orosz előrehaladást Donbasszban „rémisztőnek” nevezte, és attól tart, hogy az orosz erők egész Luhanszkot elfoglalhatják. Korábban kritizálta egyes vezetők „visszafogott viselkedését”, amely szerinte „nagyon lelassítja a fegyverszállítmányokat.”

Dán újságírókkal tartott sajtóbeszélgetésén Zelenszkij elmondta: „Hálás vagyok azért, ami jön, de sokkal gyorsabban kéne jönnie. Százszor annyi felszerelésük és fegyvereik vannak, mint nekünk. Ha a fegyverszállítmányok nem gyorsulnak fel, patthelyzet lesz és emberek fognak meghalni. Ha kapunk fegyvereket, haladni fogunk.”