Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Végre kiderült: Ennyi hangya jutna egy emberre, ha elosztanánk őket

not image

Kolláth Benjámin

2022. szeptember 22. - 19:15

Az eredményt 489, a rovar populációinak minden kontinenst átívelő kutatásából szűrték le.

Előzmény:

 

A Föld népessége hamarosan átlépi a nyolcmilliárdot, legalábbis az embereké. A hangyákhoz képest azonban ez semmi: Kutatók elkészítették a világ hangyapopulációjának legátfogóbb felmérését és arra jutottak, hogy 20 kvadrillió van belőlük, azaz minden emberre számítva kb. 2,5 millió.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

Ez nem annyira meglepő, ha azt vesszük, mennyi helyen jelen vannak ezek az apró jószágok és a tényt, hogy már a dinoszauruszok korában is bőven éltek, a legidősebb hangyafosszília a kréta korszakból, kb. 100 millió évvel ezelőttről származik.

Jelenleg több mint 12 ezer hangyafajt ismerünk, melyek az 1 mm négyszázad-részétől akár 3 cm-ig is terjedhetnek méretben és korhadékoktól a konyhánkig bárhova befészkelhetnek. A méhek és darazsak legközelebbi rokonaként a Déli-sarkot, Grönlandot, Izlandot és néhány szigetországot leszámítva mindenhol jelen vannak a bolygón.

A kutatócsoport, amit a Würzburgi Egyetem és a Hong Kongi Egyetem kutatói, Patrick Schultheiss és Sabine Nooten vezettek, 489, több kontinensről származóm hangyák populációját vizsgáló tanulmányra alapozták elemzésüket.

„Az adathalmaz, amiből dolgozunk, több ezer tudós hatalmas munkájának köszönhető. Ezekből le tudtuk venni a világ különböző régióiban található hangyák számát és megbecsülni a populációjukat” – mondta Schultheiss a Guardiannak és hozzátette:

„A legtöbb hangya roppant hasznos, még az emberiség számára is. Gondoljanak bele, hogy mennyi szerves anyagot szállít, újrahasznosít, tüntet el és eszik meg 20 kvadrillió hangya. A hangyák valójában olyan kulcsfontosságúak a biológiai folyamatok zökkenőmentes lebonyolításában, hogy tulajdonképpen a bolygó ökoszisztémájának tekinthetőek.”