Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Ezt a bankjegyet hamisítják a legtöbbször Magyarországon

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
not image

Borbély Fanni

2021. október 19. - 05:30

Most megmutatjuk, melyik a csalók legkedveltebb bankjegye Magyarországon.

Az MNB féléves adatai szerint a legnagyobb értékű bankjegyek száma szaporodott meg az elmúlt egy évben, adataik szerint ugyanis 2020. első félévéhez képest idén június végén 21,5 millióval több húszezres keringett a magyar gazdaságban, tízezresből pedig 10,4 millióval lett több.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Nem véletlen, hogy a csalók is előszeretettel választják ki a legnagyobb bankjegyet, hiszen egy húszezresből sokkal kevesebbet kell “legyártani” ahhoz, hogy a bűnözők sok pénzhez jussanak. A Pénzcentrum kérdésére azonban az MNB elárulta, a bankjegyek hamisításának mértéke szerencsére jelentősen csökkent az utóbbi években.

“A lefoglalt forint hamisítványok döntő többsége a 20 000 forintos bankjegyek közül kerül ki. A hamisítások módszereit változatlanul az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemzi. A rátekintésre esetenként megtévesztőnek bizonyuló hamisítványok, mind egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva átnézetben vagy mozgatással), mind pedig a pénztárakban alkalmazott kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők”

– írták.

2021 első félévének végéig a készpénzforgalomból mindössze 100 darab forinthamisítvány került kiszűrésre, ami kifejezetten jó aránynak számít, európai viszonylatban is. Azonban ha pénzhamisításról van szó, jogosan merül fel a kérdés, hogy mit tehetünk, ha véletlenül a mi tárcánkban is lapul egy hamis húszezres – önhibánkon kívül.

Az MNB tájékoztatása szerint hamis bankjegy előfordulása esetén a hamis pénzt vissza kell tartani (amennyiben lehetőségünk van rá), valamint a körülményeket összefoglaló jegyzőkönyvet kell felvenni annak érdekében, hogy a gyanús bankjegy mielőbb az MNB-hez kerülhessen, szakértői vizsgálatra.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.