Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

Egy novai férfi azzal szórakozott, hogy hamis bejelentést tett egy láncfűrészes tömegverekedésről

Fotó: Unsplash/Hannah Wei
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A zalai rendőrök szabálysértési őrizetbe vették azt a novai férfit, aki miatt a rendőrség és a mentőszolgálat is feleslegesen vonult egy helyszínre.

A Lenti Rendőrkapitányság valótlan bejelentés szabálysértés elkövetése miatt folytat eljárást egy 35 éves novai lakossal szemben. A férfi a központi segélyhívóra tett bejelentést 2021. szeptember 20-án a délutáni órákban, miszerint Csesztregen 5-6 személy verekedett össze, egyiküknél láncfűrész is található, és sérült is van a helyszínen.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A kiérkező járőrök és mentősök senkit sem találtak a helyszínen és annak közvetlen közelében sem, verekedésre utaló jelek nem voltak. A bejelentő valótlan tartalmú, felelőtlen hívásával feleslegesen terhelte mind a segélyhívórendszert, mind a rendőrséget, valamint az Országos Mentőszolgálatot is, ezzel veszélyeztetve olyan emberek életét, vagyontárgyait, akik valóban segítségre szorulnak.

A rendőrök a szabálysértőt valótlan bejelentés miatt a Lenti Rendőrkapitányságra előállították, majd szabálysértési őrizetbe vették. A férfi meghallgatása során elismerte a cselekmény elkövetését, azonban tettére magyarázattal szolgálni nem tudott.

Aki az egységes európai segélyhívó számot, illetve a nemzeti segélyhívó számot annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhív, szabálysértést követ el. A szabálysértés elkövetőjével szemben 5000 forinttól 150 000 forintig terjedő pénzbírság, illetve közérdekű munka büntetés kiszabására kerülhet sor.

A police.hu kiemelte: csak abban az esetben hívjuk a 112-es hívószámot, ha emberek élete, testi épsége, tulajdona van veszélyben, vagy környezeti katasztrófa fenyeget. A felesleges, indokolatlan hívások megakadályozzák azt, hogy a valóban bajban lévők segítséghez jussanak. Ne feledjük, a 112-öt csak akkor hívjuk, ha mentőre, tűzoltóra, rendőrre van szükségünk, ne terheljük a rendszert feleslegesen!