Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

Hamilton a George Floyd haláláért felelős rendőr letartóztatása után sem elégedett

not image

Nagy Noel

2020. május 29. - 20:50

Sajnálatos módon újabb rasszista alapú rendőri túlkapástól hangos a világsajtó.

Sajnálatos módon újabb rasszista alapú rendőri túlkapástól hangos a világsajtó: hétfőn este a 46 éves George Floydot négy rendőr igazoltatta, földre teperték és megbilincselték, valamint az egyik rendőr az afroamerikai férfi nyakára térdelt, aminek következtében a férfi életét vesztette.

Soron kívül Az Európai Unió Bírósága megvédte a paksi bővítést

Az Egyesült Államokban eddig is súlyos gondot okozott a bőrszínen alapuló rendőri túlkapások problémája, Black Lives Matter néven mozgalom is született a számos afroamerikai állampolgár életét követelő rendőrségi brutalitás felszámolása ellen.

George Floyd tragikus halála ismételten felzúdította ezen indulatokat az Egyesült Államokban, melyek a tegnapi nap folyamán, Minneapolisban kulminálódtak. Teljes mértékben eluralkodott a káosz, a tüntetők üzleteket raboltak ki és törtek fel, és a város számos pontján különböző helységeket és autókat gyújtogattak, több építkezés és lakóház is lángokban állt.

Ma, azaz péntek este érkezett a hír, miszerint a George Floyd halálért felelős egyik rendőrtisztet, Derek Chauvint őrizetbe vették az emberölésben való részvétele miatt, sajtóértesülések szerint pont ő volt az a tiszt, aki Floyd nyakára térdelt. A többi rendőrtiszt egyelőre még szabadlábon van, nem érkezett arról információ, hogy letartóztatták volna őket.

Lewis Hamilton, a Forma-1 hatszoros brit világbajnoka maga is gyakran felszólal az etnikai alapú diszkrimináció ellen, ami jellemzően az amerikai és brit afroamerikai közösséget éri. Maga sem tudta szó nélkül hagyni az esetet, hogy letartóztatták az egyik tisztet.

Hamilton ugyanis Instagram-történetben osztotta meg Shaun King Twitter-bejegyzését, amelyben egyrészt beszámol a tiszt letartóztatásáról, másrészt jelzi, hogy még mindig szabadon van a másik három rendőr. A brit a King által fogalmazott szavakat írta a történet megosztása mellé: „Ez nem elég!”

https://twitter.com/shaunking/status/1266420893934379010

Ezen felül több különböző posztjában csendes szimpátiáját fejezte ki a minneapolisi demonstrálók mellett, akik immáron harmadik napja tüntetnek Floyd igazságtalanul elvett élete miatt. Ez az eset az Egyesült Államok közelmúltjának egyik legnagyobb felháborodását keltő rendőri túlkapása, ami vélhetően nem fog következmények nélkül maradni.