Hamarosan vége a járványnak? A covid-vakcinák sokkal hatékonyabbak, mint azt korábban gondolták

Székesfehérvár, 2021. március 2. Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. március 2-án. MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021.március.3 - 19:23

Az Egyesült Királyság egészségügyi szolgálatának immunizációért felelős szakembere szerint a koronavírust nemsokára teljesen kitörölhetjük az emlékezetünkből is, mivel a vakcinák olyannyira hatásosnak bizonyulhatnak, hogy megállíthatjuk velük a kórokozó terjedését.

Dr. Mary Ramsay a legutóbbi tanulmányok alapján abban reménykedik, hogy a vakináció az immunizációs program Szent Gráljaként meg fog minket menteni attól, hogy a Sars-CoV-2 vírus a Földön endémiává alakuljon.

“Azt egyelőre nem tudjuk, meddig tart a hatása és meddig vagyunk képesek megvédeni széles körben a lakosságot, ám rendkívül biztató jelek utalnak arra, hogy az infekciós ráta a populációban csökkenhet, és a beoltott emberek már nem adhatják át a vírust másoknak” – magyarázta a professzor a Radio 4 reggeli műsorában.

Ramsay hozzátette, az egészségügyi dolgozókon elvégzett kísérletek során a Pfizer-vakcina egyetlen dózisa jelentősen redukálta a fertőzési arányszámot, függetlenül attól, hogy produkáltak-e tüneteket a páciensek vagy sem.

A tanulmányból kiderült továbbá az is, hogy a 80-as éveikben járó idősek esetében szignifikánsan csökkentette a Pfizer készítménye a kórházi kezelések mértékét, ami azt jelenti, hogy a vártnál jobb effektivitási mutatóval rendelkezik a szer.

Devi Sridhar, az Edinburghi Egyetem szakembere elmondta, még a tudósok elképzeléseit is felülmúlták a vakcinák, ezért előfordulhat az is, hogy a pandémiát végleg meg lehet akadályozni, ha átoltják a teljes lakosságot:

“Fontos kiemelni, hogy az adatok a legveszélyeztetettebb korosztályhoz köthetőek, esetükben mégis 80 százalékkal visszaesett a kórházi kezelésre szorulók száma, ami egyszerűen lenyűgöző eredmény.”