Clouds
21 Budapest
Dollár
357,21 Ft
Euró
388,42 Ft
Font
442,28 Ft
Bitcoin
23,023 $

Hamarosan eldőlhet az EU-s pénzek sorsa, Navracsics Tibor optimista

Budapest, 2022. november 24. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a Versenyképességi Operatív Programok 16. konferenciáján Budapesten 2022. november 24-én. MTI/Kovács Anikó
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Az uniós fejlesztésekért felelős miniszter arra számít, hogy az EU jóváhagyja Magyarország helyreállítási tervét.

Navracsics Tibor a Reutersnek elmondta, hogy várakozásai alapján az Európai Bizottság azt javasolja majd az uniós döntéshozóknak, hogy függesszék fel az EU támogatások 65%-át, amely csaknem 7,5 milliárd eurónak felel meg.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Mindazonáltal abban is bízik, hogy az Európai Unió pénzügyminiszterei a december 12-ei Ecofin-ülésen jóváhagyják a magyar helyreállítási tervet, amely 5,8 milliárd eurónyi összeget jelentene az országnak, ugyanakkor ennek megítélését is szigorú feltételekhez kötné az EU.

Navracsics szerint még időben lehetünk

Navracsics megismételte, hogy Magyarország teljesíti a Brüsszel felé tett vállalásait, és arra számít, hogy jövőre megkapja az összes felfüggesztett európai uniós forrást. Ezzel ellentétes, hogy az Európai Parlament frakciói további szigorításokat várnak Magyarországgal szemben.

Arra a kérdésre, hogy lát-e lehetőséget arra, hogy decemberben az utolsó pillanatban politikai kompromisszumot kössön Brüsszellel a pénzeszközök felfüggesztésének elkerülése érdekében, Navracsics így válaszolt: “Optimista ember vagyok, sok mindent láttam már.”

“Ha decemberben alá tudjuk írni a partnerségi megállapodást az EU-val, és ha a Tanács elfogadja a helyreállításai tervet, akkor időben vagyunk. Most azonban az uniós források esetleges felfüggesztésén van a hangsúly” – mondta Navracsics.