Hallani sem akar az Apple az egységesített töltőszabványról

Szabó Kata

2020. január 28. - 20:57

Várható volt, hogy nem szívesen változtatnának az évek óta jól bevált, saját fejlesztésű Lightning csatlakozón.

Több alkalommal is beszámolhattunk már az Európai Unió azon törekvéséről, mely a piacon lévő töltők egységesítésére irányul. Ebben a történetben sokan már most is egy csapatban játszanak, hiszen az androidos gyártók vagy tervezik az átállást, vagy pedig már át is álltak az USB-C használatára, így a kérdés csak az volt, hogy az Apple vajon hogyan áll ehhez a témához.

Mostanra kiderült, hogy nem túlságosan támogatólag, ugyanis a vállalatnál készítettek egy tanulmányt, melyben rámutatnak, hogy a közös csatlakozóra történő átállás nagyjából 1.5 milliárd euróba kerülne, miközben a környezetre gyakorolt jótékony hatás értéke csupán 13 millió euró lenne.

Az USB-C szabvány egyébiránt nem teljesen ismeretlen fogalom az Apple-nek, hiszen az iPad Pro és a MacBook eszközök esetében is ezt használják már. Az okostelefonok esetében azonban más a helyzet, ott ugyanis még mindig a Lightning csatlakozó az elsődleges választás, noha könnyen lehet, hogy erre sem sokáig lesz már szükség.

Az Apple korábban azzal indokolta saját fejlesztésük használatát, hogy a microUSB és USB-C csatlakozók túl nagyok, ezért nem férnek el készülékeiken, most pedig már könnyen lehet, hogy csak a kivárásra játszanak, hiszen terveik szerint a vezeték nélküli töltést preferálnák a jövőben, ha pedig tényleg ezen munkálkodnak, a közös töltőszabványra történő átállás kizárólag pénzkidobásnak bizonyulna.