Haldokolnak a Srí Lanka-i elefántok, táplálék híján hulladékot fogyasztanak

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. január 14. - 20:20

A hétvégén két elpusztult elefántot is találtak a környéken – az állatvédők arra figyelmeztetnek, ha ez a tendencia folytatódik, azzal kihalhat a térség állománya.

Állatorvosok és természetvédők együtt léptek fel az elefántok védelmében, miután kiderült, hogy a Srí Lanka keleti részén található hulladéklerakó nincs körbekerítve, ezért az állatok bármikor bemehetnek a területre, hogy élelmet keressenek, ez azonban hatalmas veszélyeket hordoz magában, és már több elefánt is elpusztult, miután hulladékot fogyasztott el táplálék helyett.

Csak a hétvégén két elhullott elefántot találtak a környéken, míg az elmúlt 8 év során összesen 20 elefánt pusztult el, miután a fővárostól, Colombótól közel 210 kilométerre keletre fekvő szeméttelepen élelmet keresve végül hulladékot fogyasztottak.

Az állatok tetemét megvizsgálva pedig beigazolódott a szakemberek gyanúja: az elefántok szervezetében nagy mennyiségű nem lebomló műanyag szemetet találtak, köztük polietilént, élelmiszerekről származó csomagolásokat, műanyagot, valamint egyéb nem emészthető anyagokat.

A legszomorúbb pedig az, hogy az elefántokat Srí Lankán hatalmas tisztelet övezi, sőt, veszélyeztetettek is, éppen ezért szörnyű látni, hogy míg a 19. században 14 ezer példány élt a régióban, 2011-re már csak 6000 elefánt élt Srí Lankán.

Az emberek elveszik az elefántok természetes élőhelyét, az állatok pedig ezért élelem után kutatva olykor közelebb merészkednek az ember által lakott településekhez, ám néhányuk orvvadászok áldozataivá válnak, míg pár gazda azért áll bosszút rajtuk, mert kárt okoztak a termésben.

Az állatoknak is ugyanúgy szükségük van táplálékra és vízre, ezek hiányában azonban kénytelenek alternatív megoldásokat keresni, s mivel más lehetőségük nincs, betérnek a nyitott szeméttelepre, és mindent elfogyasztanak, hátha ezzel egy kis energiához jutnak. Azonban mivel nem tudják megemészteni a fentebb is felsorolt hulladékot, még jobban legyengülnek, és végül elpusztulnak.

(AP)