Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Mióta itt jártál:

Halálra ítéltek egy iráni futballistát, amiért részt vett egy tüntetésen

epa10319954 The flag of Iran in front of a Team Melli banner during a training session of the Iranian team in Doha, Qatar, 22 November 2022. Iran lost their first match of the FIFA World Cup 2022 against England on 21 November and will face Wales in their next fixture. Team Melli means national team and is the nickname of the Irananian national team. EPA/NEIL HALL
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

A hivatásos labdarúgók világszervezete, a FIFPRO megdöbbenését fejezte ki az ügy kapcsán.

Amir Naszr-Azadanit két nappal azután tartóztatták le Iszfahán városában, hogy állítólag részt vett egy szeptember 16-ai, fegyveres zavargásba torkolló tüntetésen, amelyen a biztonsági személyzet közül hárman is életüket vesztették – közölte Abdullah Dzsafari, Iszfahán igazságügyi vezetője.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

Dzsafari elmondta, hogy a 26 éves férfit „lázadással, illegális csoportosulásokban való részvétellel, a biztonság aláásására irányuló tevékenységgel, és az Isten elleni hűtlenségben való közreműködéssel” vádolják – utóbbi Iránban főbenjáró bűnnek számít.

“A FIFPRO-t megdöbbentették és felháborították azok a hírek, amelyek szerint Amir Naszr-Azadani profi labdarúgót halálra ítélték hazájában, miután a nők jogaiért és az alapvető szabadságért tüntetett” – írta közleményében a profi labdarúgókat képviselő szervezet, amely az ítélet felfüggesztését követelte.

A korábbi iráni válogatott sztár, Ali Karimi, aki szintén kiállt a tüntetők mellett, egy Twitter posztban szólalt fel az ítélet ellen, arra kérve a döntéshozókat, hogy „ne végezzék ki Amirt” – számolt be róla a CBSnews.

Naszr-Azadani, aki U16-os játékosként a válogatottat is képviselte, a fővárosi Rah-Ahan csapatában kezdte karrierjét, mellyel az iráni élvonalban is szerepelt. Legutóbb az FC Iranjavan Bushehr csapatában szerepelt.