Halálos betegséget okozó fekete penészgomba támadta meg egy férfi agyát

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 29. - 11:55

A vírusokon kívül olyan banálisnak tűnő mikroorganizmusok, mint például penészgombák is életveszélyes szövődményeket képesek kialakítani makkegészséges embereknél.

A BuzzFeed News riportjában a Cladophialophora bantiana nevű, rendkívül ritka trópusi gombáról számoltak be, amely ha bejut az ember agyába, számos súlyos neurológiai problémát okozhat, fertőzése pedig legtöbbször halálhoz vezethet.

Eddig több mint 120 embert diagnosztizáltak penészgomba-fertőzéssel, az érintettek közel 70 százaléka belehalt a komplikációkba. Egy amerikai férfit, nevezetesen Tyson Bottenust is megtámadta az ominózus gomba – kezelőorvosai sem hitték el, hogy átvészelte a fertőzést, mivel két éve még agyvérzést is szenvedett.

Bár nem teljesen biztos benne, hogy hol kapta el a penészgombát, Bottenus szerint 2018-ban Costa Rica egy különösen sáros és poros térségében való kerékpározás közben fertőződhetett meg. Kisebb balesetet szenvedett, miután kiengedett egy kis levegőt biciklije abroncsából, ez pedig gyökeresen megváltoztatta a jövőjét.

Miután hazatért Rhode Islandre, nyugtalanító neurológiai tüneteket észlelt magán, egy MRI vizsgálat során pedig O alakú anomáliát mutattak ki az agyában. Nyolc hónap és még több MRI, biopszia és gerincvelő-vizsgálat során orvosai kiderítették problémáinak rémisztő eredetét: egy fekete penészgombával teleszőtt tályogot.

A vérrel terjedő betegségek általában nem jutnak el az agyba az úgynevezett vér-agy gát miatt – a bonyolult sejtrendszerek, amik az ereket és szerveket alkotják, amelyeken keresztül a vér kering, általában távol tartják az agytól az olyan káros behatolókat, mint a gombák. Ritka esetekben azonban mégis átjutnak, és súlyos szövődményeket idéznek elő.

Bottenus szerencséje volt, hogy csodával határos módon nem a gyógyszerek, hanem saját immunrendszere mentette meg, mivel a készítmények sem tudták feltörni ezt a gátat, így szervezetének köszönheti, hogy még mindig él.