Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,583 $

Sorra jelentik a haláleseteket az Ecuadorban történt erős földrengést követően

Fotó: EPA/Ecuador Presidency
Dél-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Eddig legkevesebb 16 áldozatról tudni, akik az ecuadori földrengésben vesztették életüket, már nem tudtak rajtuk segíteni.

Mint arról korábban beszámoltunk, erős földrengés rázta meg Ecuadort, amit még Peruban is éreztek. Helyi idő szerint 17 órakor következett be a rengés, ami 6,8-as erősségű volt, és több városban is épületeket rongált meg.

A legsúlyosabban érintett terület a déli El Oro tartomány volt, ahol a mentőszolgálatok jelentése szerint emberek rekedtek a házakban. Összesen 11 halálos áldozatról tudni ebben a tartományban, míg Azuay-ban egy ember vesztette életét. A CNN időközben már legkevesebb 16 áldozatról ír, korábban 12 halottról lehetett tudni.

Az epicentrum Balao közelében volt, mintegy 80 kilométerre Ecuador második legnagyobb városától, Guayaquiltől, ahol mintegy hárommillió ember él. A BBC azt írja, hogy Guillermo Lasso elnök arra kérte az embereket, maradjanak nyugodtak, amíg a hatóságok fel nem mérik a károkat.

Többeket kórházban ápolnak

A sürgősségi csapatokat már mozgósították, és minden támogatást fel fognak ajánlani a földrengésben érintetteknek. Az elnök hozzátette, vannak olyan sérültek is, akik kórházi ápolásra szorulnak, de részletekkel nem szolgált.

A hatóságok szerint több utat le kellett zárniuk földcsuszamlás miatt, és lakóházak, de még egy egészségügyi központ és egy oktatási épület is megrongálódott. Cuenca városában egy ember vesztette életét, miután egy fal ráomlott az autójára, míg Jambelí szigetén hárman hunytak el annak következtében, hogy rájuk zuhant egy biztonsági kamera tornya.

2016 óta nem mértek ilyen erős rengést Ecuadorban, akkor közel 700 ember halt meg, és több ezren megsérültek. Peruból egyelőre nem jelentettek áldozatokról és károkról sem, ahol ugyancsak érezhető volt a rengés.