Sokkal halálosabb a dohányosokra a koronavírus, mint azt korábban feltételezték

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 12. - 19:53

A legújabb brit tanulmány szerint a rendszeresen dohányzók körében 60-80 százalékkal magasabb a koronavírussal való megfertőződés és a szövődményekben történő elhalálozás kockázata.

A The Guardian cikkéből kiderült, a kutatók arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a dohányzás és a Covid19 között szoros kapcsolat van, ezt pedig a korábbi tanulmányok során nem tudták bizonyítani.

Az Oxfordi Egyetem professzora, dr. Ashley Clift és munkatársai 2020 eslő felében megvizsgálták a háziorvosok által kezelt egészségügyi nyilvántartásokat, a korona-teszteredményeket, kórházi kórlapokat, valamint halotti anyakönyvi kivonatokat összesen 421 469 személynél.

Megállapították, hogy a nem-dohányzókkal ellentétben a nikotinfüggők 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba a vírus miatt, sőt nagyobb kockázatnak is voltak kitéve, ha megfertőződtek.

A vizsgálat alkalmával Clift és a kutatócsoport a mendeli randomizáció technikáját alkalmazta, amit még olyan céllal fejlesztettek ki évtizedekkel ezelőtt, hogy az egymással összetett genetikai variációk ok-okozati viszonyait meghatározhassák.

Mindezek alapján rájöttek, hogy azok számára is veszélyes lehet a vírus, akik alapvetően hajlamosak a dohányzásra, ugyanis az ilyen szervezet számára 45 százalékkal magasabb a megfertőződés lehetősége, valamint 60 százalékkal magasabb a kórházba kerülés esélye.