Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Halálbüntetés várhat egy iráni rapperre, amiért támogatta a tüntetéseket

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Mahsa Amini halála nyomán kirobbant tüntetéssorozat támogatása miatt vették őrizetbe a rappert, aki családja szerint komoly veszélyben van, s nem kizárt, hogy halálbüntetésre ítélik szolidaritása miatt.

A France 24 jelentése szerint Irán tovább fokozta a Mahsa Amini szeptember 16-i halála miatt kirobbant tüntetések elleni keményebb fellépést – miután a fiatal kurd nőt az erkölcsrendészet a “hidzsáb nem megfelelő viselése miatt” brutálisan bántalmazta.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Emberi jogi csoportok jelentése szerint az Iránban jól ismert és népszerű Toomaj Szalehi rappert a múlt héten tartóztatták le, miután nyíltan elítélte a rezsimet és támogatásáról biztosította a tüntetőket.

A New York-i székhelyű Center for Human Rights in Iran egy tweetet is közzétett a rapper ügye kapcsán, melyben azt írják, hogy a rapper “úgynevezett tárgyalásának” első napja volt ma Teheránban, ráadásul a rapper által választott ügyvéd nem vehetett részt a tárgyaláson.

A férfi családja is tweetelt, s figyelmeztettek, a rapper élete “most nagyon komoly veszélyben van”, miután “Isten elleni ellenségeskedés” és “korrupció” vádjával állították bíróság elé. Megosztották, ezek a vádak a saríával kapcsolatosak, melyek az iszlám köztársaságban halálbüntetést vonnak maguk után.

Őrizetbe vették, megverték, majd hamis vallomásra kényszerítették

A rapper október végén eltűnt, majd az iráni állami média november 2-án közzétett egy felvételt, melyen Szalehit lehetett látni, ahogy egy ujjatlan fekete pólóban, bekötött szemmel, véresen és zúzódásokkal tele ül a földön. A rapper a videón egy kikényszerített hamis vallomást tett, melyet azonnal elítéltek az aktivisták.

Szalehi egyike azon prominens személyiségeknek, akiket az iráni biztonsági erők letartóztattak a tüntetések során: több tucat újságírót, ügyvédet, valamint a civil társadalom és a kultúra kiemelkedő szereplőit is letartóztatták. A rappert szinte rögtön azután tartóztatták le, hogy adott egy, az iráni rezsimet erősen bíráló interjút, melynek során többek között azt mondta:

“Egy olyan maffiával állunk szemben, mely kész megölni az egész nemzetet, csak azért, hogy megtarthassa hatalmát, fegyvereit és pénzét.”