Hajtogatható mikrobotokat fejlesztettek ki amerikai mérnökök

not image

Kulcsár Péter

2020. augusztus 2. - 14:04

A japán origami művészetét egy teljesen új dimenzióba helyezték a Michigani Egyetem kutatói.

A japán origami művészetét egy teljesen új dimenzióba helyezték a Michigani Egyetem kutatói.

A mérnökök szimplán mikrobotnak nevezték el a találmányukat, ugyanis egy mikroszkopikus méretű szerkezetről van szó, mellyel olyan feladatokat tudnak megoldani, amiket korábban képtelenek voltak.

Ezen parányi készülékek mozgása korlátozva van, ezért limitált a funkciójuk, viszont a jövőben még bővíthetnek rajtuk. Maguk a gépek alig nagyobbak egy centiméternél, felületüket arannyal és speciális polimerrel vonták be.

A mikrobotokon egy mikrokontroller is helyet kapott, amely elektromos árammal táplálja a szerkezetet, így kontrollálható az anyag hőmérséklete, ezáltal pedig változtatható a kütyü alakja.

“Amikor áthalad az áram az aranyrétegen, hőt generál, amivel irányíthatjuk a mikrobot mozgását. A kezdő hajtogatást felmelegítéssel érjük el; amikor vissza szeretnénk állítani az eredeti formájába, akkor csak lehűtjük. Ha túl sok hővel kezeljük, képesek vagyunk beprogramozni a hajtogatás egyes lépéseit.”

magyarázta Evgueni Filipo, a kutatás vezetője.

Ezzel az eljárással szabályozni lehet a mikrobotok alakváltását, melynek hála más és más munkát lehet velük elvégeztetni attól függően, milyen formát vetetnek fel velük.

Apró méretüknek és egyre növekvő funkcionalitásuknak köszönhetően a mikrobotok potenciálisan olyan feladatokat láthatnak majd el a jövőben, mint például a víz baktériumoktól való megtisztítása, vagy az emberi szervezetben lévő artériák elzáródásának feloldásához szükséges gyógyszerek eljuttatása az érhálózat adott pontjára.

A Michigani Egyetem kutatócsapata azt reméli, hogy a pici szerkentyűk építése és fejlesztése során még jobban feljavíthatják a tulajdonságaikat és képességeiket. Már gondolkoznak olyan verziókon, melyekbe akkumulátorokat és másféle mikrokontrollereket szerelnének hatékonyságuk előrelendítése érdekében.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/eloszor-tettek-mernokok-magnesesse-egy-nem-magneses-anyagot/