Tizenhét amerikai misszionáriust és családtagjaikat rabolták el Haitin

Romos ház a haiti Les Cayesben 2021. augusztus 14-én, miután 7,2-es erõsségû földrengés volt a karibi szigetország délnyugati részén. Legalább 304 ember életét vesztett, több mint 1800 pedig megsérült. MTI/EPA/EFE/Ralph Tedy Erol
not image

Nagy Noel

2021. október 17. - 18:28

Haiti maga a földi pokol lett az elmúlt hónapok során az elnök kiiktatása mentén kialakult politikai káosz és a sorozatos természeti csapások miatt.

Ennek közepette történt egy olyan emberrablás, amely potenciális komoly diplomáciai feszültséget okozhat Haiti és az Egyesült Államok között.

A New York Times beszámolója alapján az MTI ugyanis arról ír, hogy elraboltak tizenhét amerikai keresztény hittérítőt, valamint azok családtagjait Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben.

Az amerikaiakat egy buszról rabolták el, amely éppen a fővárosi reptérre tartott és egyelőre úgy tudni, gyermekek is vannak az áldozatok között.

Nem tudni biztosan, hogy váltságdíjat is követelnek-e az emberrablók, valamint érdembeli amerikai reakció sem érkezett a szomorú esetre.

Jovenel Moise, Haiti elnöke ellen még júliusban követtek el merényletet, azóta pedig az ország egyébként sem túl stabil politikai helyzet tulajdonképpen anarchiává vált.

A fegyveres csoportok és bűnbandák teljesen leuralták az országot és kiterjesztették befolyásukat Haiti legszegényebb szegmenseibe.