A járvánnyal indokolja Biden a haiti menekültek deportálását

Fotó: Del Rio, 2021. szeptember 19. Haiti illegális bevándorlók egy gáton mennek át a Rio Grandén Mexikóból az Egyesült Államokba a texasi Del Rióban 2021. szeptember 18-án. Az amerikai hatóságok a Haitiból Texasba érkezett migránsok kiutasításának és repülõgéppel történõ hazatoloncolásának felgyorsítását tervezik. MTI/AP/Eric Gay
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 27. - 20:41

Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter vasárnap védelmébe vette a Biden-kormány azon döntését, mely szerint a haiti menekültek ezreit deportálhatják egy olyan országba, amit a természeti katasztrófák és a politikai zűrzavar miatt kényszerültek elhagyni.

Mayorka az NBC Meet the Press című műsorában elmondta, hogy a kiutasításokat a koronavírus-járvány indokolja, ám ezt mind az aktivisták, mind a közegészségügyi szakértők vitatják – számolt be a The Guardian

“A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) 42. számú rendelkezését azért gyakoroljuk, hogy megvédjük magukat a bevándorlókat, a helyi közösségeket, az alkalmazottakat és az amerikai nyilvánosságot” – közölte Mayorkas. 

“A pandémia még nem ért véget. A 42-es rendelkezés egy közegészségügyi rendelkezés, nem egy bevándorlási rendelkezés.”

Amióta Donald Trump kormánya 2020 márciusában hatályba helyezte az említett jogszabályt, ügyvédek és több tucatnyi közegészségügyi szakértő is felszólított annak felfüggesztésére. A rendelkezés értelmében a határátlépést megkísérlő személyeket visszaküldik Mexikóba vagy hazájukba deportálják anélkül, hogy lehetőségük lenne menedékjog iránti kérelmeik elbírálására.

Annak ellenére, hogy Biden januárban leállította a jogszabály alkalmazását a gyermekekre vonatkozóan, februárban legalább 22 csecsemőt és kiskorút deportáltak Haitire.

Nemrég több mint 30 közegészségügyi szakértő levélben kereste meg Mayorkast és Rochelle Walensky-t, a CDC vezetőjét, melyben kijelentették, hogy a rendelkezés “tudományosan alaptalan és politikailag motivált.” Úgy fogalmaztak:

A jogszabály ellentétes a kormány saját elkötelezettségével a Covid-19 globális kezelésére vonatkozóan. A hatékony koronavírus-járvány enyhítő intézkedések hiánya a határon és az emberek kiutasítása olyan helyekre, amelyekben ki vannak téve a Covid-19-nek és ahol nem tudják gyakorolni a hatékony megelőzést, ellentétes az Egyesült Államok kormányának a Covid-19 globális kezelése iránti elkötelezettségével.

Mayorkas vasárnap a CNN megkeresésére elmondta, hogy az elmúlt két hétben az országba érkező körülbelül 4000 haiti menekültet kiutasítottak, 13 ezer ember számára engedélyezték az Egyesült Államokba való belépést és ezzel azt, hogy a bíróság előtt folytassák le bevándorlási ügyeiket, és 8 ezren önként visszatértek Mexikóba.

A haitiak évek óta veszélyes utakra kényszerüntek Dél-Amerikában, biztonságot keresve a  hazájukat pusztító természeti katasztrófák és a politikai instabilitás miatt. A legutóbb megérkező csoport a szokásosnál nagyobb figyelmet kapott, miután több ezren gyűltek össze a Texas és Mexikó közötti Del Riói határátkelőhelyen lévő rögtönzött táborban

Egy ponton az amerikai határőrök lóháton üldözték a bevándorlókat a határ mentén, amely nemzetközi felháborodást keltett. Joe Biden pénteken bejelentette, hogy az érintett határőrök “megfizetnek” a tetteikért, Mayorkas azonban ennél visszafogottabb álláspontot hangoztatott vasárnap. 

Mayorkas elmondta, hogy „hihetetlenül büszke arra, hogy együtt dolgozhat” a határőrség ügynökeivel, és még várja a Del Riói lovas incidensekkel kapcsolatos vizsgálat eredményeit.

Daniel Foote, az Egyesült Államok haiti nagykövete a múlt héten lemondott, és tiltakozását fejezte ki a Biden-kormány “embertelen” gyakorlata ellen, mellyel tömegesen deportálják a haiti menekülteket. Foote közölte, hogy Haiti egy rendkívül veszélyes, “összeomlott állam”.