Hadiipari gyár létesülhet Kaposváron

Tata, 2021. február 11. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az első tíz Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott jármű átadásán a 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában 2021. február 11-én. A török gyártótól hamarosan további negyven jármű érkezik Tatára. MTI/Illyés Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021.április.16 - 21:34

Idén ősszel kezdődhet meg a Rheinmetall Hungary Zrt. vállalat hadiipari gyárának építése Kaposváron.

Maróth Gásbár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos beszámolója alapján a magyar állam és egy német cég által létrehozott vállalat a tervek szerint évente mintegy száz katonai járművet készíthet el – írta a 24.hu hírportál.

Kitért arra is, hogy a várhatóan egy év múlva induló termelés során harcászati, rádiotechnikai, elektronikai eszközökkel szerelnek fel Törökországban készült járműveket, később e jármű fő elemeit is Magyarországon gyártanák.

Ezzel párhuzamosan kutatásfejlesztési program is kezdődik a NATO-n belül a jövő technikájának számító járművek előállítására. Maróth hozzátette, három év múlva már ez utóbbi jelenti a gyártás fő profilját.

Megjegyezte, hogy a beruházás helyszínének kiválasztásakor katonai múltjának és a városvezetés, helyi parlamenti képviselők támogatásának köszönhetően döntöttek Kaposvár mellett.

“Ők biztosítják azt a gyorsaságot, amit ma a hadiipar, a versenyhelyzetnek leginkább kitett iparág megkövetel” – hangsúlyozta Maróth, hozzátéve, hogy csak azokkal a városokkal tudnak együtt dolgozni, ahonnan a legtöbb támogatást kapják.