Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Hadházy egyszemélyes tüntetést tartott az alakuló ülés alatt, keményen bírálta az ellenzéket

Fotó: Hadházy Ákos független országgyûlési képviselõ, az ellenzéki összefogás zuglói képviselõjelöltje az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Mûjégpályán az országgyûlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Illyés Tibor
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 3. - 08:05

A korábbi LMP-s politikus egyedül maradt távol az alakuló üléstől és az eskütételtől, inkább a Kossuth téren tartott beszédet, majd beszélt a téren tartózkodó néhány tucat emberrel. 

Hadházy rögtön az elején leszögezte, hogy nem a sajtóval, hanem az emberekkel kíván beszélni, de azért egy 25 perces monológban összefoglalta a mondandóját. Azzal kezdte, hogy négy évvel ezelőtt is hasonló helyzetben volt. Szerinte a kormánypártok már akkor is csaltak a választásokon, sérült a demokrácia. Ennek ellenére az LMP frissen megválasztott képviselői nem az ellenálláson gondolkodtak, hanem örültek a mandátumoknak. 

A több tucat érdeklődő előtt felemlegette, hogy az ellenzéki összefogás ötlete a „rabszolgatörvény“ megszavazása és az MTVA-székházban történt események után fogalmazódott meg. Akkor lett volna lehetősége ellenállást szerezni, azonban a pártok inkább az európai parlamenti, illetve önkormányzati választásokra koncentráltak. Azonban hiába kaptak ki az önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP-től, mégis elbízták magukat az ellenzéki pártok. 

A ma már független képviselő feltette a kérdést: vajon hogyan beszélhet az ellenzék megújulásról, ha az előválasztáson hat pártból öt egy olyan jelöltet támogatott Zuglóban, akiről mindenki tudta, hogy egy gengszter?

Ezután az ellenzék stratégiájáról beszélt, amelyet egy repülőutazáshoz hasonlított: szerinte ha valaki egy viharba keveredett repülőn az ablak mellé ül, akkor nem lesz baja, mert ugyanazt látja a szemével, mint amit érez is. De ha belül kell ülnie, akkor nem láthatja, viszont érzi a vihart, ettől pedig rosszul lesz, majd hányni is fog. 

Ezért gondolja, hogy az ellenzék viselkedésétől is hányni lehet. Szerinte a probléma az, hogy „az ellenzék sajnos sokszor beszélt megújulásról, de nem így tett. Még többször beszéltek ellenállásról, de nem történt meg a valódi ellenállás“, idézi a Telex

Véleménye szerint nem megoldás a kivonulás, de alapja lehet az új ellenzéki politizálásnak, majd példát is hozott: az északír Sinn Féin politikusai sem veszik fel a mandátumukat, mert republikánusként nem hajlandók felesküdni a királynőre. Elmondta, hogy ennek ellenére ő le fogja tenni az esküt, de csak később. 

Úgy véli, hogy az ellenzékiek részéről hiba volt, hogy bementek az eskütételre, tartja, hogy a választást elcsalták, az ellenálláshoz pedig áldozatokra van szükség. Azzal kapcsolatban, hogy a Momentum, a DK és a Párbeszéd politikusai Áder János beszéde előtt kivonultak az ülésteremből, míg a Jobbik, az MSZP és az LMP képviselői bennmaradtak, Hadházynak sarkos véleménye van.

„Voltak olyan pártok, akik ezt a problémát majdnem megértették, ennyivel előrébb tartunk, volt olyan párt, amelyik kijött, volt de volt olyan is, aki némán végighallgatta Ádert. Sajnos róluk nem tudok finomabban fogalmazni: ezek a pártok kollaboráns pártok“ – mondta. 

A téren tartózkodó néhány tucat embernek többször megköszönte, hogy ha más nem, legalább ők támogatják, majd felszólította őket, hogy segítsék, sőt, építsék az ellenállást, de nem részletezte, hogy ezalatt pontosan mit értett.