Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

Hadházy még megúszhatja, de később jöhet a szigorítás, ha valaki nem tesz időben esküt

Fotó: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, mint beadványozó a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Soós Lajos
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 22. - 13:38

A javaslat szerint, ha mindez a képviselő „önhibájából” történik, elveszíti a választóktól kapott képviselői mandátumát.

A hírek szerint a képviselői eskütételre vonatkozó szabályok jelentős módosítására tehet javaslatot az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága, ehhez pedig a május 2-i alakuló ülést bojkottáló Hadházy Ákos független képviselőt állították negatív példaként.

A hvg.hu értesülése szerint a tervezett változtatások nem érintik Hadházy konkrét ügyét, tehát hamarosan esküt tehet, ugyanakkor az Igazságügyi Bizottság keddi, 13 órakor kezdődő ülésére készített állásfoglalás-tervezet hosszasan és keményen bírálja a független képviselőt.

A szöveg alapján Hadházy Ákos „önhibájából nem jelent meg és nem tett esküt az Országgyűlés 2022. május 2-i alakuló ülésén, azonban már az azt követő napon, írásban jelezte a házelnök felé eskütételi szándékát, annak ellenére, hogy a képviselő – a médiában megjelent nyilatkozataival – kétségbe vonta a parlament legitimitását”.

Ezáltal érdemesnek tartják a hatályos szabályozás módosítását, mert „az Országgyűlés azzal szembesült, hogy egyes képviselők – visszaélve a választók beléjük vetett bizalmával – tudatosan figyelmen kívül hagyják a jogaik jóhiszemű gyakorlására, valamint feladataik teljesítésére vonatkozó kötelezettségüket”.

Így a javaslattervezet kifejti, miszerint a részletszabályokat oly módon kell kidolgozni, hogy a képviselői eskü pótlólagos letételére biztosítva legyen a lehetőség, ehhez azonban a képviselőnek kérelmet kell benyújtania, benne megjelölve a távolmaradás okát.

A kérelem elbírálása során figyelembe kell venni, hogy a képviselő távolmaradása felróható ok miatt, vagy önhibáján kívül történt, mivel utóbbi esetben nem kerülhet hátrányosabb helyzetbe annál, mint aki szándékosan megtagadja a parlamenti munkát.

Emellett a szabályozásnak tartalmaznia kell az eskü pótlólagos letételére vonatkozó végső határidőt, ha pedig a távolmaradás okának igazolására nem kerül sor meghatározott időn belül, a képviselői mandátum elvesztését eredményezi.

Ez alapján egyértelműnek tűnik, hogy az Igazságügyi Bizottság további szigorításokkal igyekszik elejét venni a Hadházy politikai akciójához hasonló eseteknek, a javaslat célja pedig az, hogy akik „önhibájukból” huzamosabb ideig nem teszik le az esküt, azok veszítsék el a választóktól kapott képviselői mandátumukat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.