Újabb hadgyakorlatot indít Oroszország, ezúttal a Krímben

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. január 28. - 08:46

Oroszország azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy a katonai készültséggel fokozza a feszültséget, azonban az oroszok újabb hadgyakorlatot tartottak a Krímben. 

Az orosz hadgyakorlatok során harci tüzelést hajtanak végre vadászgépekkel, bombázókkal, légvédelmi rendszerekkel, valamint a fekete-tengeri és a Kaszpi-tengeri flotta hajóival – írja a France24.

Eközben a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy a Nyugat-barát Ukrajna inváziójára készül, a feszültség Moszkvával szemben lassan hidegháborús szintre emelkedik. 

Joe Biden hétfőn folytatott egy hosszabb beszélgetést az európai vezetőkkel, amely után azt mondta, hogy teljes az egyetértés az Oroszországgal szembeni fellépésről. 

A Pentagon közölte, hogy 8500 katonát helyezett készenlétbe a NATO támogatására, míg a szövetség hozzétette, hogy hajókat és repülőgépeket küld a kelet-európai védelem megerősítésére.

Vlagyimir Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint az amerikai lépések tovább fokozzák az amúgy is feszült légkört, és nagy aggodalommal figyelik az Egyesült Államok lépéseit. 

Oroszország tagadja, hogy tervezné Ukrajna lerohanását, ahol a Krím elfoglalása mellett két szakadár régióban is támogatta a szeparatista erőket.

Moszkva ehelyett azzal vádolja a Nyugatot, hogy a volt szovjet köztársaságnak, Ukrajnának nyújtott bevetésekkel és támogatással növeli a feszültséget.