Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Kaspersky Lab: kínaiul beszélő hackerek orosz védelmi vállalatok ellen intéznek kibertámadásokat

TÉMÁK:
#Hackertámadás
Fotó: Unsplash/Kevin Ku
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A probléma azonban nem csupán az orosz vállalatokat érinti.

A Kaspersky Lab, az orosz kiberbiztonsági vállalat saját szakértőire hivatkozva jelentett arról, hogy kínai nyelven beszélő hackerek egy csoportja 2022 év elején több oroszországi, valamint kelet-európai és afganisztáni kormányzati ügynökség és védelmi vállalat ellen intézett kibertámadásokat.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

Az orosz állami TASS hírügynökség közlése szerint a Kaspersky Lab szakértői kibertámadásnak minősítették a támadásokat, miután egy komoly támadási hullámot észleltek Afganisztánban, Oroszországban és több más kelet-európai országban.

Vizsgálatuk során több mint egy tucatnyi vállalat ellen indított támadást lepleztek le a szakértők, a támadók célja pedig egyértelműen a kiberkémkedés lehetett. Szakértők szerint a támadások egy bizonyos csoporthoz köthetők, a TA428 elnevezésű, kínai nyelven beszélő hackercsoporthoz.

A Kaspersky Lab közlése szerint a hackerek több támadás alkalmával is sikeresen átvették az irányítást egyes vállalatok IT-infrastruktúrája felett, továbbá olyan belső információkat tartalmazó adathalász e-maileket használtak, melyek a hackerek által használt forrásokban nem voltak elérhetők.

A hackercsoport a bizalmas adatokat feldolgozó alkalmazottak teljes nevét, valamint a projektek belső kódneveit használta: egy rosszindulatú kódot tartalmazó Microsoft Word dokumentumot csatoltak az adathalász e-mailekhez, mely lehetővé tette, hogy átvegyék az irányítást az érintett rendszer felett.