Hackerek szivárogtatták ki egy iráni börtön megrázó biztonsági felvételeit

Fotó: Unsplash/ Hédi Benyounes
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 26. - 20:14

Az iráni börtönszolgálat vezetője sajnálatát fejezte ki, miután egy hackercsoport olyan videókat szivárogtatott ki a büntetés-végrehajtási intézet biztonsági kamerái felvételei közül, amelyek a fogvatartottak bántalmazását mutatják be Teherán hírhedt, Evin nevet viselő börtönében.

A BBC beszámolója szerint egy hackercsoport által megszerzett, majd az interneten is közzétett biztonsági kamerával rögzített felvételeken a büntetés-végrehajtási intézet őrszolgálatának munkatársai fizikailag bántalmazzák a rabokat, egy személyt pedig a padlón is végig rángatnak. 

A megrázó felvételek a BBC cikkében megtekinthetők.

Mohammad Mehdi Haj-Mohammadi, a büntetés-végrehajtási intézetek szervezetének vezetője kedden közölte, hogy felelősséget vállal a felvételeken látható “elfogadhatatlan magatartásért.” 

Az Evinben, vagyis az iráni főváros, Teherán egy büntetés-végrehajtási intézetében számos politikai okokból bebörtönzött személy, valamint kettős és külföldi állampolgárokat tartanak fogva.

Jiyar Gol, a BBC perzsa munkatársa elmondta, hogy a kiszivárogtatott felvételek megerősítik az évtizedek óta napvilágot látó beszámolókat, melyek szerint az iráni börtönökben fogvatartott személyeknek visszaéléseket és szörnyű bánásmódot kell elviselniük. Hozzátette azonban, hogy a politikai foglyok szerint a képsorokon látott események semmik azokhoz képest, amiket a börtönben tapasztalnak. Azzal vádolják a hatóságokat, hogy rendszeresen szexuális, fizikai és pszichológiai bántalmazás, kínzást alkalmaznak, de ezt a vádat az iráni kormány tagadja.

Az Edalat-e Ali névre keresztelt hackercsoport által közzétett biztonsági kamerák felvételein látható, hogy több őr megver egy megbilincselt férfit, de arról is készült videó, ahogyan két egyenruhás összeverekszik. Egy másik képsoron egy idős férfi látható, amint összeomlik egy parkolóban, majd a padlón kezdik el rángatni, húzni a börtönőrök. Egy ponton egy muszlim klerikus átlép a férfi fölött, aki egy lépcsőfordulóban fekszik. 

Más felvételeken az látható, hogy az őrök az Evin vezérlőszobájában reagálnak arra, ahogy megjelenik a “kibertámadás” kifejezés perzsa nyelven az előttük álló képernyőkön. A hackercsoport a képernyőkön az “Evin börtöne szégyenfolt Raisi fekete turbánján és fehér szakállán” üzenetet is megjelenítette, utalva ezzel Irán új elnökére.

Haj-Mohammadi kedden nyilvánosan bocsánatot kért Ali Hamenei ajatollah legfelsőbb vezetőtől és az országtól a kiszivárogtatott felvételeken látható visszaélések miatt. Bocsánatkérését a Twitteren is közzétette: 

Vállalom a felelősséget az elfogadhatatlan magatartásért, és ígéretet teszek arra, hogy megpróbálom megakadályozni a szörnyű események megismétlődését, az elkövetőket pedig keményen elszámoltatom.

Az alacsony költségeknek és könnyű telepítésnek köszönhetően világszerte hatalmas számú kamerarendszer van jelen, az úgynevezett CCTV, ezek azonban rendszerint kifejezetten rossz védelemmel rendelkeznek. A bevásárlóközpontoktól kezdve a privát kocsifelhajtókig és éttermekig egész weboldalak kínálják élő CCTV-csatonák ezreit, melyeket bárki megtekinthet.