Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Sokkoló számú orosz háborús bűncselekményt vizsgálnak az ukránok

Fotó: Irina Venediktova ukrán főügyész (j4), valamint az Oroszország által elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ukrán ügyészek csoportja látogatást tesz a bucsai tömegsírnál 2022. április 12-én. Bucsa körzetét több mint egy hónapig az Ukrajnát támadó orosz erők tartották ellenőrzés alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
not image

Hujber Dávid

2022. július 7. - 06:14

Irina Venediktova ukrán főügyész beszámolója alapján akár évekig is elhúzódhat, míg minden bűncselekményt felderítenek.

Noha még fél éve sem tart az ukrajnai háború, rengeteg az áldozata a konfliktusnak, és mindkét oldalon. Az oroszok főként katonákat veszítettek eddig, míg az ukránok civileket is, ugyancsak sok ezres nagyságrendben.

Sokan közülük kínokat élhettek át, míg örök álomra hajtották a fejüket. Számtalan háborús bűncselekményről számoltak be az ukránok és a nyomozást segítő nemzetközi szervezetek, nemcsak Bucsa kapcsán.

Évekig is elhúzódhat, míg az összes ilyen bűncselekményt fel tudják deríteni, de számos esetről még csak nem is tudhatnak, és talán nem is fognak. Szintén sok olyan eset lehet, amikor az elkövetőket nem fogják tudni felelősségre vonni, többek között amiatt sem, mert már nincsenek az élők sorában.

Irina Venediktova ukrán főügyész tájékoztatása szerint az ukrán hatóságok több mint 21 ezer olyan háborús bűncselekményt vizsgálhatnak, amiket az oroszok követhettek el. A The Guardian azt írja, hogy napi szinten is hatalmas mennyiségben érkeznek ilyen bejelentések.

Venediktova hivatala naponta 200-300 ilyen bűncselekményről kap bejelentéseket, ami azt jelenti, hogy folyamatosan bővül a lista, hatalmas munkát igényel, így mindenképpen szükségük van a külföldi segítségre.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.