Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Tovább zajlik a háborús bűnök vizsgálata, újabb 9 orosz katona kerül bíróság elé

Fotó: EPA/OLEG PETRASYUK

Czinder Tímea

2022. június 9. - 23:12

A gyanúsítottak állítólag több száz embert tartottak fogva egy iskola pincéjében, akik között csecsemő és idős ember is volt.

Irina Venediktova, Ukrajna főügyésze elmondta, hogy az ukrán hatóságok több mint 16 000 vizsgálatot indítottak az orosz invázió során elkövetett háborús bűnök miatt. Moszkva többször is cáfolta, hogy katonái felelősek lennének a szörnyűségek elkövetéséért.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Venediktova elmondta, jelenleg 104 gyanúsítottjuk van, akik közül 9 személy a Csernyihiv északkeleti részén fekvő Yahidne falu egyik iskolájának alagsorában elkövetett bűncselekményekkel hozható összefüggésbe – olvasható a Sky News cikkében.

Az orosz csapatok állítólag több száz embert tartottak fogva a pincében a megszállás alatt, amelynek ideje alatt 10 ember veszítette életét. A főügyész hozzátette, a fogvatartottak között akadt kisbaba és 93 éves idős ember is.

„Olyan emberekről beszélünk, akik nem csupán katonaként jöttek, hanem azért is, hogy erőszakoljanak, civileket öljenek, fosztogassanak, megalázzanak másokat, és így tovább”

– mondta Venediktova.

Több háborús per is véget ért már, amely során orosz katonák felelősségét vizsgálták; múlt hónapban a 21 éves Vadim Shishimarint ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre egy fegyvertelen civil megöléséért, két másik katona – Alekszandr Bobikin és Alekszandr Ivanov – pedig több mint 11 évet kapott fejenként.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.