Clouds
21 Budapest
Dollár
367,45 Ft
Euró
394,22 Ft
Font
441,74 Ft
Bitcoin
23,081 $

A háború kezdete óta az oroszok előszeretettel szülnek Argentínában

Fotó: Unsplash/🇸🇮 Janko Ferlič
Dél-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Meglepő trend indult az orosz-ukrán háború kezdetével: az állapotos orosz nők körében ugyanis egyre többen határoznak úgy, hogy gyermeküket Argentínában hozzák világra, ami a vízummentesség miatt érthető is.

A Guardian számolt be arról a meglepő jelenségről, mely már az orosz-ukrán háború kezdete óta látható az állapotos orosz nők körében: mióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, látványosan megugrott azon orosz nők száma, akik az Argentínába vízummentes utazást kihasználva ott hozzák világra gyermeküket.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Mindez azt is jelenti, hogy az újszülöttek megkapják az argentin állampolgárságot is, s bár maga a “szülésturizmus” jelenség nem új keletű, az már annál inkább, hogy Argentína a célország.

Miután az oroszokat sújtó szankciók ellenére Argentínába továbbra is vízummentesen utazhatnak be az orosz állampolgárok, érthető, hogy ez vonzó számukra, így rengeteg orosz család érkezett már az országba, hogy ott születhessen meg gyermekük.

A részleges mozgósítás is komoly szerepet játszott abban, hogy az oroszok Argentínát választották Oroszország helyett, ráadásul ne feledjük, hogy az újszülöttek megkapják az argentin állampolgárságot is. Georgij Polin, az argentínai orosz nagykövetség konzuli osztályának vezetője megosztotta, 2022-ben mintegy 2000-2500 orosz költözött az országba.

Hangsúlyozta azonban, hogy ez a szám a többszörösére növekedhet, s becsléseik szerint akár 10 ezerre is növekedhet az Argentínába költözött oroszok száma. Nem véletlen, hogy az argentin állampolgárság vonzó az oroszok számára: hiszen míg az orosz útlevéllel (a háború előtt) csak 80 országba lehetett belépni vízum nélkül, addig az argentin útlevéllel nem kevesebb, mint 171 országot lehet meglátogatni vízummentesen.