Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Az oroszok biztosak abban, hogy az ukránok gyilkolták meg saját Azov ezredük egy részét

Fotó: Egy állítólag HIMARS amerikai sorozatvetővel kilőtt rakéta maradványai a donyecki szakadár területen fekvő Olenivka börtönénél 2022. július 29-én. Az orosz védelmi minisztérium szerint ukránok lőtték rakétával az ukrán hadifoglyokat fogva tartó börtönt, akik közül negyvenen életüket vesztették. Az ukrán fél szerint a támadást az orosz erők követték el. MTI/AP
not image

Takács Petra

2022. augusztus 3. - 22:04

Oroszország még mindig azt mondja, hogy amerikai HIMARS rakétákkal lőtték rommá azt a börtönt az ukránok, amiben az Azov ezred tagjait őrizték.

Újabb orosz hadi sikerekről, köztük külföldi fegyverek, ukrán harci járművek és ötvennél több katona megsemmisítéséről számolt be szerdai sajtótájékoztatóján az orosz védelmi minisztérium szóvivője Moszkvában.

Soron kívül Tüntetések miatt részben átalakul Budapest közlekedése

Igor Konasenkov altábornagy állítása szerint az orosz erők megsemmisítettek több raktárt, köztük a Lviv megyei Radekhiv falu közelében létesített bázist, ahol az ukránok Lengyelországból érkezett külföldi hadianyagot tároltak. Emellett beszámolt több ukrán vezetési pont, valamint 133 olyan célpont támadásáról, ahol ukrán katonák gyülekeztek, illetve felszerelést összpontosítottak.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna eddig 261 repülőgépet, 145 helikoptert, 1669 drónt, 361 légvédelmirakéta-rendszert, 4231 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 782 rakéta-sorozatvetőt, 3242 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4676 különleges katonai járművet veszített.

Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes szerdán külföldi katonai attasék előtt megismételte azt az egyelőre más forrásból ellenőrizhetetlen állítást, miszerint az ukrán hadsereg gyilkolta meg HIMARS rakétákkal az Azov ezred orosz fogságban lévő tagjait Olenivkában.

Ukrajna ragaszkodott ahhoz, hogy az Azov ezred Mariupolban kapitulált tagjait Olenivkában, a 120-as büntetőtelepen helyezzék el, majd az amerikai rakétákkal csapást mért rájuk – mondta.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter július 29-én Twitter-bejegyzésben tagadta az orosz vádakat. Közölte: a támadást az orosz hadsereg követte el. Alekszandr Fomin állítása szerint az ukránok azért mértek csapást a börtönre, mert egy nappal korábban nyilvánosságra került Dmitro “Oreszt” Kozackij, a mariupoli Azovsztal egyik fogságba esett védőjének vallomása.

Ebben Kozackij azt mondta: Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó még a Moszkva által indított háború előtt olyan videókat rendelt, amelyeken orosz foglyok kivégzését imitálják. Közölte: Kijev ezekkel a felvételekkel akart háborúellenes hangulatot kelteni Oroszországban. A fogoly azt mondta, hogy az Azovsztal üzemben őrzött anyagot megsemmisítették.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.