Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Év végéig egyre inkább érezhetővé válnak a háború gazdasági következményei

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 17. - 02:48

A covid-válság és a háború hatása miatt nem túl jók a kilátások, így idén várhatóan már nem áll vissza a járvány előtti jólét.

Az Intrum és a GKI mutatója alapján folytatódott a magyar háztartások fizetőképességének enyhe növekedése 2022 első negyedévében, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 16 százalékkal.

Ez alapján arra következtethetünk, hogy a koronavírus-járvány okozta sokk után nagyrészt helyreállt a lakosság fizetőképessége, amelyhez az állam szociális kiadásai (nyugdíjemelés, adócsökkentés) is hozzájárult.

Eközben kihívást jelentett a magas infláció és a lakásárak emelkedése, s bár a friss számokban még kevéssé mutatkozik meg az ukrajnai háború hatása, év végéig viszont egyre inkább érezhetővé válnak majd a gazdasági következményei.

Deszpot Károly, az Intrum CMS igazgatója szerint „a háború kimenetele, sőt kiterjedtsége beláthatatlan, így nehéz megjósolni, milyen következményei lehetnek a lakosság pénzügyeire nézve”, majd hozzátette, abban biztosak lehetünk, hogy jelentősen lassulni fog a gazdasági növekedés dinamikája.

Úgy véli, ennek nemcsak a háború az oka, hanem a már korábban létező folyamatok, például a magyar államháztartás hiánya és a romló kereskedelmi mérleg, amelyek az állami és piaci befektetések csökkenését és a bérnövekedés lassulását eredményezhetik, így „2022-ben várhatóan romlik a háztartások pénzügyi helyzete”.

Emellett az idei első két negyedév GDP-adata még várhatóan kedvező lesz, azonban a háború rövid- és középtávon a magyar gazdaságra is hatni fog, az igazgató pedig kiemelte, „az új világgazdasági helyzet első jele a forint gyengülése és az általános áremelkedés”.

Elmagyarázta, ez utóbbi mögött elsősorban az energiahordozók áremelkedése áll, mivel a növekvő energiaárak a hatósági árak ellenére is beépülnek a lakossági árindexbe is, hozzájárulva számos termék árnövekedéséhez.

A Portfolio cikkéből kiderül, miszerint a szakértő azt is hangsúlyozta, hogy az árstop miatti különbözetet a költségvetésből fedezzük, azaz „az energiaárrobbanás hozzájárul a magyar államháztartási egyensúly romlásához is”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.