Ha nem vagy tiszteletlen a konditeremben, veled sem lesznek azok: januári tippek

not image

A T-800-as

2020. január 8. - 13:56

A januári hónapot nem mindenki szereti túlzottan a konditermekben, és nemcsak az áremelések miatt. A legnagyobb gondot a tömeg, és az új emberek okozzák, akik közül sokan azonban hamar kikopnak, mert feladják.

A konditermek azonban a bevétel miatt nyilván másképpen tekintenek erre az időszakra, hiszen még mindig trendi megfogadni azt, hogy változtatunk az életmódunkon, leadunk pár kilót, és így tovább. A standard ajándékok között szerepelnek a konditermi bérletek, és sokan döntenek úgy, hogy az ünnepekkor felvett plusz réteget leadják.

A lifehacker.com is kiemelten foglalkozott a témával a cikkében, fejtegetve azt, hogy miként is kellene fogadnunk az új embereket a teremben, mivel soha nem tudhatjuk, hogy kivel, vagy kikkel kötünk barátságot, vagy esetleg az edzőtársunk lesz. Emlékezzünk vissza azokra az időkre, amikor még mi is csak „újoncok” voltunk.

A friss arcok mindig feldobják a közösséget, de jól tudjuk, hogy ez csak időszakos, mivel a többségük általában hamar feladja. Ez visszavezethető a rosszul megválasztott edzéstervre, személyi edzőre, motivációra, célokra.

Az első hónap nyilván kaotikus tud lenni, amikor az edzőterem zsúfolt, és az új emberek sokszor csak nézelődnek, keresik a dolgokat, és mit csináljanak, ha végeztek. Ez a jobbik eset, mert sajnos mindenhol „divat” otthagyni a súlyt. Ezek mind olyan problémák, amik rendszeresek egy teremben.

A leggyakoribb gondot a kezdőknél az jelenti, hogy nem ismerik a szokásokat, a rendet, és azt, hogy minek hol a helye. Emellett nem tisztítják le maguk után a kerékpárt, a futópadot… A súlyok pedig nem a megfelelő helyen vannak, amik veszélyt jelenthetnek.

Ahelyett, hogy csak zsörtölődnénk, vagy nem illendő módon szólnánk oda, inkább nyújtsunk segítséget, mert nem biztos, hogy az illető szándékosan hibázott, bár nagyon sokan vannak, akik számára az edzőtermi higiénia nem ismert fogalom. Ehhez azonban nekünk is rendezettnek kell lennünk, mert ha a törzsvendégek nem tartják be a szabályokat, akkor mégis mit akarunk?

A tisztítóflaskák sem dísznek, vagy a takarítóknak vannak kitéve… Használjuk azokat, és erre a többiek számára is hívjuk fel a figyelmet. Egyes termek frappáns kiírásokat választanak, amik közül van pár, mely igen hatékony.

Az embereknek együtt kell működniük egymással, mert máskülönben bármilyen jó terem is legyen az, szép lassan ki fogjuk véreztetni. Ezt saját magunk miatt sem engedhetjük meg, főleg, ha kényelmes és jó oda járnunk.

Ha megkérdeznek, hogy mennyi van még hátra a gyakorlatunkból, ne csak annyit válaszoljunk erre, hogy „még három”, majd hátat fordítunk. Legyünk udvariasak, és kérdezzük meg, hogy mit szeretne csinálni, így adott esetben beszállhat, és még segíthet is. Gondoljunk bele, hogy fordított esetben hogyan reagálnánk. Mindig nyissunk a másik felé, mert soha nem tudhatjuk, hogy kit ismerhetünk meg. Ne csak a nőkkel legyünk kedvesek, ha adott esetben férfiak vagyunk.

Legyünk kedvesek, ha épp egy beszélgetést kell félbeszakítanunk az adott eszköz használata miatt, de várjuk ki a megfelelő pillanatot. A barátságos hozzáállás félsiker, és azt követően az adott személy is másképpen fog tekinteni ránk. Néha mosolyoghatunk is, mert nem Terminatorok vagyunk. Dicsérjük meg a másikat, ha épp segítenünk neki, és mutassunk példát.

Végül, de nem utolsó sorban, ha látunk valakit, aki nagyon szabálytalanul végez egy gyakorlatot, ahelyett, hogy videózni kezdenénk vagy nevetnénk rajta, segítsünk, mert súlyos sérülés is lehet belőle. Mutassuk be neki a helyes gyakorlatot! Mindenki érdeke, hogy a közösség jó legyen.