Dollár
392,68 Ft
Euró
411,01 Ft
Font
476,63 Ft
Bitcoin
17,077 $

„Ha nem jönnek reformok, Nagy-Britannia 10 éven belül megszűnik”

Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Carwyn Jones, Wales korábbi első minisztere úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyságnak muszáj megreformálnia a brit korona alatt lévő országokkal való kapcsolatát, különben nem fog tudni egységes országként sokáig fennmaradni.

A 2016-os Brexit-népszavazás óta az Egyesült Királyságon belül is fokozódtak az indulatok, a már hosszú évek óta függetlenségért harcoló Skóciában például ismételten felerősödött az elszakadási gondolat. Miután kiderült, hogy a britek az Európai Unióból való kilépésre szavaztak, Észak-Írországban is már elkezdtek erősödni olyan vélemények, amelyek elszakadnának a brit koronától.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A helyzet nehézségét az adja, hogy a Brexit referendum során egyértelműen kiéleződtek az egyes régiók közötti ellentétek: Skócia, Észak-Írország, Wales és Anglia nagyvárosai a maradás mellett szavaztak, ám az angol vidék annyira kilépéspárti volt, hogy végül az elegendőnek bizonyult ellensúlyozni a masszív maradáspárti réteget.

Skócia és Észak-Írország azonban nem akart kilépni az Európai Unióból, és már különböző politikai figurák jelezték is, hogy ha kell, elszakadnak az Egyesült Királyságtól, és azonnal kérelmezni fogják a tagságukat az unióba. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, mint ahogyan a két elbukott skót függetlenségi népszavazás is mutatja.

Carwyn Jones, Wales korábbi első minisztere (lényegében a miniszterelnök sajátos walesi elnevezése) pedig a Radio Cymru-nak adott interjújában beszélt arról, hogy ezt a meglehetősen komplikált helyzetet a Downing Street csak úgy tudja feloldani, ha teljesen új alapokra helyezi a szövetséget a négy ország között.

Mint mondta, az országok kapcsolatai között teljes reformra lesz szükség, ugyanis amennyiben ez nem következik be, akkor az Egyesült Királyság „egy évtizeden belül meg fog szűnni” egységes országként. Hozzátette: Skócia kilépést már elképzelhető, hogy így sem lehet elkerülni, olyan erős már ott a függetlenségi vágy.

Jones úgy véli, az Egyesült Királyságnak át kell alakítani a belső viszonyokat, akár egy föderációs forma bevezetésével, mint amilyen az Egyesült Államok. Hozzátette: egyelőre a brit kormány nem elég rugalmas, pedig most kellene az ország jövőjét bebiztosítani, mert a függetlenségi mozgalmaknak földindulásszerű hatása lenne.

Mint a korábbi első miniszter kihangsúlyozta, ő maga nem támogatja a walesi függetlenséget, viszont egy igazságosabb és föderálisabb Egyesült Királyságnak hatalmas pártolója lenne, ugyanis úgy érzi, jelenleg túl nagy befolyása van a brit kormánynak.