Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Ha megépül a vezeték, algériai gáz jöhet Magyarországra

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A szlovén miniszterelnök beszélt egy új vezeték megépítéséről, mely Magyarországra is szállítana algériai gázt, ezzel elősegítve az orosz földgázról történő leválást.

A Financial Times jelentése szerint Szlovénia és Algéria novemberben sikeresen megállapodott arról, hogy a meglévő vezetékeken keresztül, Olaszországon át importálna gázt, maga a megállapodás pedig 300 millió köbméterről szól, ami lehetőséget ad az ország számára, hogy mintegy harmadával redukálja az Oroszországból származó gázimportot.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Robert Golob szlovén miniszterelnök ennek kapcsán kijelentette, a tervezett új vezetéken keresztül Magyarországra és Ausztriába is tudnának szállítani gázt, kiemelve, hogy mindkét ország nagyban függ az orosz gáztól. A szlovén kormányfő úgy fogalmazott, “segítenünk kell szomszédainknak megoldani, hogy függetlenedjenek az orosz gáztól, mivel egyedül képtelenek lennének erre”.

Magyarország jelenleg Szlovénia kivételével minden más szomszédjától importálhat gázt, ennek ellenére még mindig 85 százalékban függünk az orosz gázimporttól. Mint ismert, az orosz gáz a Török Áramlat vezetéken keresztül érkezik, mely Törökországon és a Balkánon keresztül szállítja a gázt az orosz Gazpromtól.

Golob ennek kapcsán egy megbeszélést is folytatott Orbán Viktorral, melynek során azt a célt tűzték ki, hogy egy olyan összeköttetést építsenek ki, mely már 2-3 éven belül működőképessé válik. A szlovén kormányfő rámutatott, ehhez először egy szolidaritási paktumot kell létrehozni, aztán beszélni kell az Európai Bizottsággal, hogy támogassák a tervet.

Orbán a Golobbal történt megbeszélés után közölte, három lehetőség van Magyarország gázforrásainak diverzifikálására: a szlovén vezetéken keresztül érkező algériai gáz; a román vizekben felfedezett gázmezőkről származó fekete-tengeri gáz szállítására szolgáló útvonal; vagy a horvátokkal való megállapodás a tengeri úton történő LNG szállítására.