Clouds
21 Budapest
Dollár
358,25 Ft
Euró
385,42 Ft
Font
437,81 Ft
Bitcoin
28,018 $

Mióta itt jártál:

A Gyűrűk Ura Gollamját alakító színész elárulta, sokat gúnyolták a szerep miatt

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Kult
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Annak ellenére, hogy Andy Serkis felejthetetlen alakítást nyújtott Gollamként, most elárulta, nagyon sokáig nevetség tárgya volt a szerep miatt.

Közel 20 évvel ezelőtt még senki sem ismerte Andy Serkis nevét, mivel többnyire csak a brit televízióban szerepelt. Aztán jött a lehetőség, hogy eljátssza Gollamot (Szméagolt), Peter Jackson A Gyűrűk Ura-trilógiájában, a többi pedig, ahogy mondani szokás, történelem.

Soron kívül Szuper újdonságokkal vár a Disney+ áprilisban

Annak ellenére azonban, hogy felejthetetlen alakításáért több díjat is bezsebelt Serkis, valamint a következő évtizedek legkeresettebb és legmegfelelőbb motion capture alakítások szereplőjévé tette, azok a kezdeti reakciók, melyekkel szembesült a motion capture jelmezben, nos, egy életre nyomot hagytak benne.

Noha így visszanézve elképzelhetetlennek tűnik, hogy az a hihetetlen mennyiségű munka, amit Serkis Gollam és Szméagol kettős szerepébe fektetett, hogy a karakter személyisége mindkét felének lényszerű mozgását és jellegzetes hangját is biztosítsa, valaha is olyasmi lehetett, amin nevetni lehetett, Serkis a GQ-nak elárulta, sajnos pontosan ez történt.

A színész megosztotta:

“Amikor A Gyűrűk Ura eredetileg megjelent, szó szerint voltak emberek, akik azt kérdezték: ‘Ki ez a karakter? Ő egy táncos?’ Az idősebb színészek pedig azt mondták: ‘Inkább meghalnék, ha motion capture-rel kellene foglalkoznom. Ez a szakmánk végét jelenti.’ Szó szerint hallottam valakit, aki ezt mondta. Rengeteg vicc keringett róla; tudod, a Saturday Night Live-os dolgok, ahol öltönyös emberek pingponglabdákat viselnek. Megérett arra, hogy nevetségessé tegyék – talán jogosan.”

Annyiban igazat adunk Serkisnek, hogy meglehet, kissé nevetséges látvány ahogy egy felnőtt ember majomként dülöngél, egy passzos, szinte tapadós ruhában, amire pingponglabdák vannak ragasztva, azonban a végeredmény a vásznon a mai napig a CGI-karakteralkotás egyik legnagyszerűbb darabja, amit valaha megalkottak és filmvászonra vittek.