Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Gyurcsány Orbán Viktorról: „Politikai szörny, mentálisan beteg”

Fotó: Gyurcsány Ferenc, DK elnöke felszólal a színházak finanszírozásáról szóló törvény vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Gyurcsány Ferenc ezúttal sem fogta vissza magát, és noha rengetegen szeretnék, hogy vonuljon vissza a politikai életből, továbbra is a DK élén tevékenykedik, és élesen kritizálja Orbán Viktort.

Gyurcsány Ferenc szentül hisz abban, hogy a DK képes lenne irányítani Magyarországot, amin sokan csak mosolyognak. Azok sincsenek kevesen, akik szerint Gyurcsányt hátrányt jelent a DK számára, míg a jobboldalnak előnyt.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A választások óriási Fidesz-győzelmet hoztak, ami sokkolhatta a baloldalt. Hónapokkal a választások után érezhető, hogy Gyurcsány is feljebb kapcsolat, és egyre furcsább posztokat oszt meg a közösségi médiában.

„Utat talál? Utat téveszt? Megy? Sodródik? Vezetik? Jó vagy rossz irányba? A nemzeti politika legnagyobb kérdése, hogy hova tart a nemzet. A többi, azaz, hogy például miként, kivel, milyen tempóban, ezek fontos kérdések, de a fenti, egyetlen kérdéshez képest sokadlagosak.” – értekezett a posztjában Gyurcsány a Facebook oldalán.

„Nincs vége a történelemnek, ahogy Fukuyama mondta. Huntington lebilincselő, mindent magyarázni akaró szövege a kultúrák harcáról inkább kételyeket kelt. Talán majd Harari utolsó nagy könyvének kérdései lesznek eligazítóak?”

„Nem tudom. A magyar politika legnagyobb kérdése nem különleges. A többi nemzettel közös, vagy külön utat járunk? A hagyományt ötvözzük a holnappal, a nemzetet az egyetemes emberiséggel?”

„Mi igennel válaszolunk ezekre a kérdésekre. A kormány nemet mond. Lehet-e magyarnak lenni európaiként, európai embernek lenni, közben felelősséget viselni az egész emberiségért?” – tette fel a kérdést a volt miniszterelnök.

A megrendítő felismerés

„Hol ér véget az önmagadért viselt felelősség, hol kezdődik a sokszor megrendítő felismerés, hogy bár talán nem ismerem a másikat, de ő is ember, ezért én is ő vagyok, ezért vigyáznom kell rá.”

„Ugye emlékeznek az élet két egyszerű parancsára? Az ön- és fajfenntartás mély parancsára, ösztönére. Minden eköré épül. Orbánnak nincs mondanivalója az egyetemes emberi fajról. Isten népéről. Miközben tudja, hogy a magyar is kevert világú nemzet, mint mindegyik, de mégis: náci módon magyar különlegességről, kiválasztottságról beszél és így cselekszik.”

„Szerintünk a magyar akkor és csak annyiban jobb, ha egyáltalán, amennyiben jobb a teljesítménye másoknál. Csak azért, mert magyar, semmi dicsőség nem jár neki. Orbán ennek ellenkezőjét hazudja. Ha magyar vagy, jobb vagy. Ez az egyéni és nemzeti sikertelenség programja. Nem kell teljesíteni, ha magyar vagy, győztes vagy.”

Náci politikusnak nevezte Orbán Viktort

„Orbán náci politikus. Mert a magyart fajnak, kiválasztottnak, felsőbbrendűnek tekinti, magát pedig az emberi világ feletti létvaló kiválasztottjának. Politikai szörny, mentálisan beteg. Én is először a gyerekemnek segítek megtanulni az Itt van az ősz, itt van újra verset.”

„Aztán meg hazahozom az iskolából a környékbeli fiúkat és lányokat, ha úgy adódik, vagy éppen fordítva, mostanában nekünk segítenek. Anna egy idős asszonynak vásárol be hetente. Beengedjük házunkba a bajban levőket. Fizetésünk nagy részét ismeretlen rászorulók kapják.”

„Kormányunk szerint viszont gondolj csak magadra! Csak magadra! Legyél önző! Önző ember, önző rokon, önző falu-, városlakó. Legyél önző magyar! És vess meg mindenki mást! Valójában ezek a nemzeti, emberi út nagy kérdései. Merre menjünk? Ki vagy? Milyen legyen az ország?”