Gyurcsány nyilvánosan ment neki Karácsonynak, éleződnek az ellentétek

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetõje felszólal az Országgyûlés õszi idõszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Nagy Noel

2021. október 1. - 13:38

Lezárult az ellenzéki előválasztás első fordulója, amely alapján egyértelmű képet kaptunk az ellenzéken belüli erőviszonyokról.

Az előválasztás során a DK színeiben induló Dobrev Klárának sikerült megszereznie a legtöbb szavazatot, a második fordulóba pedig Karácsony Gergelynek és Márki-Zay Péternek sikerült még bejutnia.

Ha ez egyéni képviselőjelölteket nézzük, akkor szintén a DK örülhetett a legjobban, ugyanis 32 képviselőt indíthatnak 2022 tavaszán, míg a Jobbik 29-et, az MSZP 18-at, a Momentum 15-t, a Párbeszéd 6-ot, az LMP 5-öt, valamint az Új Világ Néppárt egyet.

Az előválasztás eredményhirdetésének végefelé pedig már egyértelműen kezdett kirajzolódni, mi mentén fog megoszlani az ellenzék, ez pedig a DK és Gyurcsány Ferenchez való viszony. Karácsony Gergely és főként Márki-Zay Péter is kiemelte, hogy Dobrev Klárával az ellenzék nem fogja tudni legyőzni a kormányt.

Karácsony Gergely ráadásul a tegnapi Partizános eredményváró során kijelentette, hogy szerinte megosztott az ellenzék, a megosztottság pedig a 2010 előtti (lényegében a Gyurcsány-korszak) időszakhoz való viszony mentén tetten érhető.

Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök és a Demokratikus Koalíció alapítója, valamint vezetője viszont reagált Karácsony kijelentéseire, ráadásul meglehetősen feszülten. Meglehetősen erősen odaszúrt a budapesti főpolgármesternek:

„Tényleg? Akkor kérdezem: Ki szakított az MSZP-vel és alapított új pártot 2010 után? Ki szövetkezett az MSZP-vel és fogadja el annak támogatását 2010 után különböző posztokra jelentkezve? Szóval?”

Gyurcsány tehát meglehetősen sérelmezte Karácsony ilyen jellegű, burkoltan a DK-elnök irányába megfogalmazott kritikáját. Arra lehet számítani, hogy Karácsony és Márki-Zay közül valamelyik politikus visszalép, ugyanis abban egyetértés van köztünk, hogy Dobrev nem a legmegfelelőbb jelölt.