Minél gyorsabban kell oltani, mert már a nyakunkon van a negyedik hullám

MTI/EPA/Etienne Laurent
not image

Kulcsár Péter

2021. július 19. - 17:30

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségügyi kabinetvezetője szerint nem méricskélni kell a helyzetet, hanem minél gyorsabban beoltani azokat, akiket eddig még nem sikerült.

A szakember az ATV Start című műsorában elmondta, egészen biztosan elkerülhetetlen a negyedik hullám, a matematikusok 2-3 héttel előre tudnak ezzel számolni, és olvasott egy jelentést, ami már hetek múlva kezdődő negyedik hullámról számolt be. Ez ugyanakkor függ attól is, hogy az emberek mikor veszik ki a szabadságukat, vagy a tömegközlekedést hogyan használják, betartják-e a kellő távolságot, esetleg viselnek-e maszkot.

Komáromi Zoltán hozzátette, ha már elindul az esetszám és a kórházban ápoltak számának növekedése, akkor már „késő lesz gondolkodni”, egyúttal kiemelte, villámgyorsan el kellene kezdeni szűrni azokat, akik most új fertőzöttek, és egy teljes körű kontaktkutatást is kellene csinálni, ami az utóbbi időben szinte megszűnt.

A háziorvos úgy gondolja, a gyerekeket el kellene kezdeni gyorsan oltani, az ő esetükben az lenne a jó, ha szeptemberben már védettek lennének, mikor kezdődik az iskola, ehhez azonban a házi gyerekorvosokat fel kell készíteni. Komáromi köz¨lte, hogy ezért az orvosoknak pluszpénzt kellene adni, mert ezzel rengeteg munkájuk van.

A szakember az oktatásra is kiterjesztené a kötelező oltást, ezen kívül a hivatalokra, ahol ügyfélforgalom van, és a tömegközlekedési dolgozókra is. Mint fogalmazott, meg kell őket is védeni, és az általuk ellátott embereket is.

Az, hogy homokba dugjuk a fejünket, és mindenkinek az egyéni felelősségét hangoztatjuk, meg a háziorvosokat középpontba állítjuk, ettől nem áll meg egy járvány – jegyezte meg. A járvány Komáromi szerint akkor áll meg, ha a kormány, a szakma és az emberek is lépésről lépésre betartják a szabályokat.

A háziorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a harmadik oltással kapcsolatban nem jelent meg őj eljárásrend, a régi szerint viszont az orvosok nem is adhatnának be harmadik adag vakcinát, a gyártók ugyanis nem módosították a termékükre vonatkozó előírást.