Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Győr polgármestere: a kibontakozó energiaválság miatt meg kell húzni a nadrágszíjat

Fotó: Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond Győr közlekedésfejlesztéséhez kapcsolódó támogatási okirat aláírásán a győri városházán 2022. május 5-én. Több mint egymilliárd forintos, uniós forrásból fedezett, közlekedésfejlesztéshez kapcsolódó előkészítési projektek indulnak Győrben. MTI/Krizsán Csaba
not image

Koós Alexandra

2022. október 20. - 06:07

Elmondása szerint a város fiókkönyvtárainak bezárása, a Könyvfutár nevű szolgáltatásuk és a Lakossági LED-csereprogram is az első ehhez köthető intézkedéseikhez tartozik.

Dézsi Csaba András polgármester szerint a kibontakozó energiaválság miatt már Győrben is meg kell húzni a nadrágszíjat, emellett az sem segít a helyzeten, hogy állítása szerint nem csontvázak, hanem egy komplett köztemető borult ki a szekrényből, mióta átvette a vezetést.

Legutóbbi interjújában kérdésként tették fel számára, van-e már terv arra, hogy honnan teremtik elő a költségvetést az irreális rezsiszámlára, mire azt felelte, határozottan arra kérte a kollégáit, a győri cégek és intézmények vezetőit, hogy „addig nyújtózkodjanak, ameddig a takarójuk ér”.

„Még egy kérésem volt, hogy lehetőleg ne küldjék el a munkavállalóikat. Mert a dolgozóknak a következő hónapban is ki kell fizetniük a villany- és a gázszámlát, és el kell tartaniuk a családjukat. Dolgozunk alternatív megoldásokon” – mondta.

Ennek érdekében bezárták a győri fiókkönyvtárakat, és csak a központit hagyták meg, valamint elindult a Könyvfutár nevű szolgáltatásuk, amely ha beválik, a 65 év felettieken túl minden korosztályra kiterjesztik, továbbá meghirdették a Lakossági LED-csereprogramot is.

Felmerült néhány probléma

A polgármester a győri válságmenedzsmentterv kapcsán elmondta, már folyamatban van a dolog, miközben várják a megbeszélést, ugyanis van még néhány olyan terület, aminek kapcsán problémák merültek fel – írta az Index.

Itt kiemelte, hogy az elődje szerződést kötött az Audival, miszerint az iparűzési adót 2027-ig nem vihetik 1,6 százalék fölé, ami véleménye szerint nagyon szép dolog, ellenben nagyjából 2,3 milliárd forintos kiesést jelent a városnak évente.

Majd arra utalt, körülbelül hat hónapja megbíztak egy céget azzal, hogy tekintsék át Győr energetikai átalakításának lehetőségeit, s ezután napelemparkban kezdtek el gondolkodni, viszont a termálvizet és a geotermikus energiát is reális alternatívának tartja.

Korábban a Pápai úti régi szemétdomb helyén képzelte el a napelempark létrejöttét, azonban később kiderült, hogy a terület rekultivációját nem végezték el. Bár a pénzalap megérkezett rá, valahogy mégis elköltődött, így ennek kapcsán még nem sikerült előbbre jutniuk.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.