Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,99 Ft
Euró
393,66 Ft
Font
458,40 Ft
Bitcoin
64,937 $

Szeptembertől drágábban ehetnek a menzán a győri óvodások és iskolások

A drasztikusan emelkedő alapanyagárakat már nem fedezte az eddigi nyersanyagnorma, ezért volt szükség az áremelésre.

Fotó: Pixabay
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

Dr. Pergel Elza, a területért felelős alpolgármester elmondása szerint az önkormányzat naponta átlagosan tízezer óvodás és iskolás gyermek étkeztetéséről gondoskodik, akik közül majdnem minden második gyermek az önkormányzati támogatásnak köszönhetően kap ételt.

„A város óvodáiban, iskoláiban naponta átlagosan tízezer gyermek étkeztetéséről gondoskodunk. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően ebből 2400 gyermek ingyenesen kapja, 2300 pedig 50 százalékos térítési díjért. Így a gyerekek mintegy fele után fizetnek teljes árú térítési díjat a szülők”

– közölte az alpolgármester.

A nyersanyagnormák és rezsiköltségek a szolgálatást végző vállalkozóval kötött szerződés szerint április 1-től átlagosan 7,8 százalékkal emelkedtek, a szülők által fizetendő térítési díj megemelésére azonban csak július 1-től kerülhetett sor.

„A közgyűlés a nyersanyagnormákat, rezsiköltségeket és a térítési díjakat szeptember 1-jétől 9,8–10,6 százalékkal megemelte. Ez azt is jelenti, hogy a szülőknek az eddigi térítési díjaknál 10 százalékkal kell többet fizetniük”

– ismertette dr. Pergel Elza.

Ennek értelmében az óvodai egész napos ellátás nyersanyagnormája 464 forint, az általános iskolák napközi ellátása 668 forint, a középiskolai kollégiumoké pedig 924 forint lett – olvasható a Kisalföld cikkében.

Azok a szülők, akik gyermekeik étkeztetése után teljes térítésidíj-fizetésre kötelezettek, az óvodában 1 200 forinttal, az általános iskolában 1 732 forinttal, a kollégiumokban pedig 2 346 forinttal fizetnek többet havonta az ellátásért, az önkormányzatnak pedig az éves 550 millió forint tervezett hozzájáruláson felül 56 millió forinttal többet kell az étkeztetésre fordítania.

A győri óvodák, iskolák és szociális intézmények számára már több mint egy évtizede az Eatrend készíti az ételeket 7 főzőkonyhában, 250 dolgozóval. Az áremelésre azért volt szükség, mert a drasztikusan emelkedő alapanyagárakat már nem fedezte az eddigi nyersanyagnorma.

„Azt nehéz megmondani, hogy szükséges lesz-e további emelés. Ahogyan a szülők is látják a bevásárlásaik során, az alapanyagok ára folyamatosan növekszik, és sajnos a beszállítóink sem kecsegtetnek jó hírekkel. Már most prognosztizálható, hogy a 4. negyedévben további emelkedések várhatóak”

– mondta Gyura Zsanett, az Eatrend Arrabona Zrt. vezetője.

Az igazgató azt is hozzátette, szeptembertől helyben, dedikált főzőkonyhán keresztül mintegy 300 adag ebéd készül több mint 70 diétatípusra az ételallergiával élő gyermekek számára, és figyelembe veszik a korábbi években az ebéd minőségére érkezett panaszokat is: munkacsoportot állítottak fel, hogy kivizsgálják a problémát, és igyekeznek a fűszerezéssel és változatossággal minél ízletesebb ételeket kínálni a kicsiknek és nagyoknak is.

Jubileumi diadalt ünnepelnének Szoboszlaiék, Kloppnak egyvalami nem fog hiányozni

Utolsó merseyside-i rangadójára készül a Liverpool edzője, létfontosságú a három pont megszerzése.