Gyönyörű felvételeken csodálhatjuk meg a Starship űrrakéta felszállását

YouTube/SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021.május.18 - 02:42

Pazar videót tett közzé a SpaceX hivatalos YouTube-csatornáján, melyen megnézhetjük, miként hódította meg az SN15 prototípus az eget.

A május 5-én sikeresen végrehajtott tesztrepülést komoly mérföldkőnek értékelte Elon Musk magánvállalata, hiszen az 50 méteres rakéta korábban többszöri alkalommal is megsemmisült azelőtt, hogy landolt volna a bázison.

Az új felvételeken az látszik, amint az SN15 szépen finoman felemelkedik a texasi Boca Chicában található kilövőállomásról, eléri a felhőzetet, majd néhány percre eltűnik, végül újból felbukkan, és megkezdi ereszkedését.

A SpaceX korszakalkotó vívmányának köszönhetően a modullal ismét meghódíthatja a NASA az Artemis-misszió révén a Holdat, ha pedig minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor a Marsra is Starship űrhajókkal juthatnak el az első asztronauták és telepesek.

Az SN15-ön található három Raptor erőforrásnak hála táncmozdulatokhoz hasonlító manővereket hajtott végre az egység a levegőben, ami szerencsére már nem végződött katasztrófával, mint elődjeik esetében, amikor is hatalmas robbanással jártak a landolások.

A SpaceX bejelentette, már tervezik a második repülést is, így minden bizonnyal még májusban terítékre kerülhet az újabb kilövés, arról azonban még nem érkeztek információk, pontosan melyik napon számíthatunk az SN15 újbóli felszállására.