Dübörög a gyógyszerpiac, rengetegen vásárolnak patikákban

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. december 2. - 19:04

Októberben féléves rekordhoz közelített a támogatott, vényköteles gyógyszerek forgalma, az összeg a szeptemberi 48,9 milliárd forintot követően ősz második hónapjában 48,7 milliárd forintra rúgott.

A szeptemberi gyógyszerforgalmi rekordot a koronavírus negyedik hulláma, az újabb lezárásoktól való félelem fűthette. A vényköteles, támogatott gyógyszerek felhalmozása októberben is jelentősen megdobta a forgalmat, a szeptemberihez képest ugyan 0,4 százalékkal csökkent, az előző évhez képest viszont csaknem 4 százalékkal bővült – olvasható a Napi.hu beszámolójában.

A korábbi évek statisztikáit elemezve a gyógyszerforgalmat a gyógyszerek kiváltásának ciklusai alakítják. Ezek alapján joggal számíthattunk visszaesésre a rekord szeptemberi adat után. Az erős októberi adat azt jelenti, hogy a lakosság októberben is folytatta a vényköteles, támogatott szerek kiváltását, felhalmozását. Az adatok alapján a következő hónapra nézve már nem várható jelentős növekedés” – magyarázta Farsang Bence, a Hifylabs Zrt. adatelemzési szakértője.

Októberben 16,7 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el itthon a patikák. Az előző évi erős bázis miatt kis mértékben, 0,1 százalékkal nőtt az eladások volumene. A 2021 szeptemberéhez mérten a gyógyszerdoboz eladások 0,8 százalékkal lassultak. Azonban nem minden gyógyszerből adtak el kisebb volumenben a magyar gyógyszertárak az előző hónaphoz képest.

A szeptemberi influenzaszezon októberben erősödött, amihez a koronavírus-járvány is hozzájárult, ezáltal több mint 665 ezer vényköteles, támogatott antibiotikumot váltottak ki a betegek, ami megközelítőleg 50 ezer dobozzal több mint a szeptemberi mennyiség.

Az influenza szezon a támogatott, vényköteles vitaminok őszi eladásaiban is megjelenik. A magyar gyógyszertárak októberben csaknem 440 millió forintos értékben forgalmaztak vitaminokat – írta a lap.