Sosem gyilkoltak meg annyi klímavédő aktivistát, mint tavaly

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 15. - 21:57

Miközben éjt nappallá téve dolgoznak a klímakutatók azon, hogy megoldják a globális felmelegedés és éghajlatváltozás problematikáját, az aktivisták révén pedig ellenszegülnek az indokolatlan kormányrendeleteknek, sokszor szó szerint az életüket kockáztatják.

A Global Witness legutóbbi jelentéséből kiderült, hogy 2020-ban összesen 227 környezetvédelmi és földjogi aktivistát öltek meg világszerte, ami azt jelenti, hogy átlagosan négy embert gyilkoltak meg pusztán azért, mert tenni szerettek volna a Föld jövőjének biztosításáért.

A támadások fele csupán három országban, Kolumbiában, Mexikóban és a Fülöp-szigeteken történt, főként olyan akciók közben, melyek során az erdőket szerették volna megvédeni a nehézipar terjeszkedésétől.

A faipar köthető a legtöbb halálesethez, összesen 23 gyilkosság az említett ügy apropóján történt, a legtöbb kivégzést az esőerdők mélyén követték el.

Miközben egyre sötétebb képet festenek kutatók a jövőnkről, az ipar és a piac dübörgése továbbra is meghatározza a bolygó környezetének és hőmérsékleti viszonyainak alakulását, és ha nem születik globális összefogás, akkor kukába dobhatjuk mindazokat az apró sikereket, amelyeket az aktivisták eddig elértek.

Egyesek szerint már túl késő, a felmelegedés és a klímaváltozás mértéke ugyanis olyan magasságokban jár, hogy lehetetlen visszafordítani, így unokáinkra és dédunokáinkra, de akár már gyermekeinkre is kihatással lehet a fordulat.