A nők fele nem vállal gyermeket a koronavírus-járvány miatt

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 11. - 19:08

Nem magától a fertőzés szövődményeitől, hanem a karantén-intézkedések meghosszabbításától és az autoriterré váló demokratikus rendszerektől tartanak a leendő kismamák.

A New York-i Egyetem Orvostudományi Karának kutatói által készített tanulmányból kiderült, hogy azok a nők, akik ebben az időszakban terveztek teherbe esni, 49%-ban elhalasztották a családalapítást.

Egészen pontosan a koronavírus járvány kitörésének első néhány hónapjában döntöttek úgy, hogy az előttük álló hónapokban, években alaposan újra kell gondolniuk a terveiket – írta a Bien magazin.

Az 1179 anyát megkérdező felmérésből kiderült, hogy az említett 49%-nak már a harmada meggondolta magát, viszont szakértők szerint még így is 43% azoknak az aránya, akik a közeljövőben végül nem vállalnak több gyermeket.

Végső soron a vírus csökkentette a születendő gyermekek számát. Ez pedig egy újabb példa a járvány lehetséges, hosszú távú következményeire a nyilvánvaló egészségügyi és gazdasági hatásokon túl” – magyarázta dr. Linda Kahn, a tanulmány főszerzője.

A szakember hozzátette, a járvány okozta késések mind a baba, mind az anya egészségére veszélyt jelenthetnek, természetesen csak abban az esetben, ha a szülők végül mégis úgy döntenek, belevágnak.

A legfrissebb adatok alapján az Egyesült Államokban körülbelül 300 ezerrel kevesebb gyermek született 2020-ban, mint ahogy azt a szakértők az éves termékenységi trendek alapján jósolták, ami jelzi a kora tavasszal berobbant pandémia hatását.