Virágzik a gyermekmunka, a szegénység miatt pedig csak rosszabb lesz a helyzet

Fotó: Mianmari munkások, köztük gyerekek, egy pallón áthaladva cipelnek vállukon kavicsokkal teli kosarakat, amelyeket egy hajóból rakodtak ki Rangunban 2015. november 6-án. Mianmarban 2 dollár 80 cent (809 forint) a napi nyolc óra munkáért járó járó új minimálbér összege. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Szabó Kata

2022. május 22. - 14:56

Egy friss tanulmány szerint minden tizedik gyermeket foglalkoztatnak valamilyen ágazatban, a szegénység miatt pedig csak nőni fog a számuk.

Világszerte több mint 160 millió gyermek dolgozik, vagyis minden tizedik 5 és 17 év közötti gyermek munkára van kényszerítve, a növekvő szegénység és a társadalmi kiszolgáltatottság miatt ez a szám 2022 végére pedig további 8,9 millióval nőhet, számolt be róla a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet és az UNICEF legújabb tanulmánya.

A szociális védelem csökkenthetné a családok szegénységét és a kiszolgáltatottságot, amik a gyerekmunka fő okai – áll az ILO és az UNICEF tanulmányában, hozzátéve, hogy az elmúlt időszakban csak minimális előrelépés történt a szociális védelemhez szükséges feltételek biztosítása terén.

Egyes országok kormányai aktívan foglalkoznak a kérdéssel, ám ha a politikai döntéshozók nem lépnek határozottan, a Covid-19 világjárvány, a jelenlegi háborús konfliktusok, a növekvő szegénység és az éghajlatváltozás csak növelni fogja a gyermekmunka elterjedtségét – áll a tanulmányban.

Az Európai Bizottság 10 millió eurós befektetéssel kívánja csökkenteni a gyermekmunkások számát a mezőgazdaságban, a Dél-afrikai Szakszervezeti Kongresszus elnöke, Zingiswa Losi pedig arról beszélt, hogy kormányzati szinten is biztosítani kellene, hogy a munkafelügyelők a valóságban is betöltsék a szerepüket.

Állítása szerint jelen pillanatban csak hallanak róla, hogy léteznek ilyenek, de fontos lenne, hogy ellenőrizzék is a munkáltatókat, és ha szabályszegést tapasztalnak, akkor osszák ki az azért járó büntetéseket.