Összesen 3000 darab, gyermekeknek szánt iPodot lopott el egy iskolai alkalmazott

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. január 14. - 22:18

A 46 éves alkalmazott egy olyan programot vezetett, melynek lényege, hogy a hátrányos helyzetű indián gyermekeket felzárkóztassák az olvasás és a matematika terén.

A 46 éves új-mexikói iskolai alkalmazott, Kristy Stock a bíróság döntése nyomán 18 hónap börtönbüntetést kapott tettéért, miután kiderült, hogy 2013 és 2018 között összesen 3000 darab, hátrányos helyzetű gyermekeknek szánt iPodot lopott el, összesen 800 ezer dollár (247,7 millió forint) értékben, az eladásból szerzett pénzt pedig magára költötte.

A legszomorúbb azonban az a történetben, hogy nem egyedi esetről van szó: a marylandi kerületi ügyészség elárulta, hogy ez az ügy csupán egyike azoknak, melyek után nyomoznak, s az egész egy 36 éves coloradói nő tettével kezdődött, aki lopott elektronikai és egyéb cikkeket vásárolt fel, majd azokat az eBayen és az Amazonon eladta.

Mint később kiderült, a rendőrség 2019-ben razziát tartott Saurabh Chawla házánál, ahol egy új-mexikói iskolai körzetből származó lopott iPadeket találtak. De ha ez nem lenne elég, a nő egy komplett hálózatot épített fel a lopott elektronikai cikkek továbbértékesítésére: Chawla megállapodott egy Joseph Kukta nevű delaware-i FedEx elosztóközpont-menedzserrel, akit arra kért, hogy lopja el a csomagokat, mielőtt azok eljutnának a címzetthez, például a Walmarthoz – számolt be a Verge.

Chawla 1,5 millió dollárt (464,4 millió forintot) fizetett ki a menedzsernek a bűnszervezet működésének időtartama alatt, de nem korlátozódtak az elektronikai termékekre – ha jött egy kínálkozó lehetőség egy Nike, Epson, Kenwood, vagy éppen Magellan termék ellopására, ők bizony éltek vele.

Mivel Kukta pontosan tudta, hogy mely csomagok mit tartalmazhatnak a feladó, a címzett, valamint a csomag méretei és súlya alapján, nem volt nehéz kiszűrnie azokat, melyek feltehetően a legnagyobb értékkel bírnak a szállítmányban. Kukta előre eltervezte a lopásokat, és gondosan ügyelt arra, hogy semmiképp nem bukjon le: kizárólag vasárnap és ünnepnapokon ment a FedEx raktárába, és a korábban már beazonosított csomagokat bepakolta saját teherautójába, majd elfuvarozta őket az általa bérelt raktárba.