Clouds
21 Budapest
Dollár
356,48 Ft
Euró
386,97 Ft
Font
437,26 Ft
Bitcoin
27,356 $

Gyermekbénulás elleni oltási kampányt indítanak a tálibok Afganisztánban

Fotó: MTI/EPA
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a négynapos oltási kampány több mint 9 millió gyermeket érint.

Az Al Jazeera jelentése szerint a tálibok elindították az éves gyermekbénulás elleni oltási kampányt Afganisztánban, melynek célja, hogy több mint 9 millió 5 év alatti gyermeket immunizáljanak.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Afganisztán és a vele szomszédos Pakisztán a két utolsó olyan ország, ahol a gyermekbénulás még mindig endémiás, magyarul gyógyíthatatlan és erősen fertőző betegség, mely a kisgyermekek bénulásához, legrosszabb esetben pedig halálához is vezethet.

Már évtizedek óta tart a gyermekbénulás elleni oltási kampány, így jóformán világszerte sikerült felszámolni a betegséget. Afganisztánban és Pakisztán egyes területein azonban a bizonytalanság, a szinte megközelíthetetlen területek, a tömeges kitelepítések, valamint a külső beavatkozások jelentősen akadályozták ezeket az oltási kampányokat.

Noha a tálibokat még mindig nem ismerték el törvényes vezetőként az országban, Nek Wali Shah Momin, az afganisztáni nemzeti rendkívüli helyzetek műveleti központjának (EOC) igazgatója rámutatott, amióta a tálibok 2021 augusztusában elfoglalták Kabult és átvették a hatalmat, a harcok szinte teljesen megszűntek, így a korábbinál jóval több területre jutottak el az oltócsoportok.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a hétfőn kezdődött négynapos kampány az ország 34 tartományából 31-et érint, összesen 9 millió kisgyermeket. A másik három tartományban azért kellett felfüggeszteni a kampányt, mert szokatlanul hideg időjárás köszöntött be e területeken.