Gyerekrajzok alapján készített házat a BHX Architects

TÉMÁK:
#Építészet
Cool

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

10 évnyi magánrezidencia tervezés után, a BHX Architects alapítói megvalósították saját magukra szabott álom otthonukat Thaiföldön, Bangkokban. Ahogy a név sugallja, az „alapház” visszatér a gyönyör és a funkcionalitás alapjaihoz, aminek az eredménye, hogy egyszerű alapanyagokból egy sornyi kicsi, de gyönyörű helyet varázsolnak.

A BHX Architects a legegyszerűbb koncepció alapján készíti az ügyfeleinek a lakhelyet, ami az egyszerűsége ellenére a saját módján különleges. A tervezési koncepciójukat a család szóból vezették le és a családkoncepciót kiterjesztve értelmezték. Magát a kiterjesztés szót is felhasználták a koncepció megalkotásakor, hogy miként tudják alkalmazni korlátozott helységekre.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A reflektorfénybe a ház közepén elhelyezkedő udvar került, ami kiemeli a családkoncepciót és egy kis természetet hoz be a belső területekre. Az udvar lehetőséget nyújt a ház két részének összekötésére, ami egyszerűbbé teszi a családtagok közötti interakciókat.

A korlátolt lehetőségek miatt 30 méter hosszú és 9 méter széles területre kell fókuszálni a tervezést a BHX-nek, így folyosót csak az épület egyik oldalába helyeztek el. A tárolási funkciót a falak mögött oldják meg, hogy a maradék tér könnyen használható és nyitott legyen.

Az épület formája a gyermekrajzokon látható megjelenítésre emlékeztet: háromszög alakú tető két ablakkal, és egy ajtóval. A BHX Architects úgy valósította meg ezt az álmot, hogy közben hű maradt önmagához és a gyökereihez, ami az alapház születésének az alapja lett.

Korn Thongtour, a BHX alapítója egy történetet is felidézett a designboomnak: „Egyszer egy ügyfél azt mondta nekem, hogy a házépítés öröme abban rejlik, ha a tervezés rugalmassága megfizethetőséggel párosul, és abszolút egyetértettem vele: egy otthonnak minden téren passzolnia kell a tulajdonoshoz.”