Egymilliárd Blu-ray lemez adata tárolható egy vékony gyémántlemezen

Saga University
not image

Takács Petra

2022. május 2. - 17:33

Japán kutatók kifejlesztettek egy új módszert, melynek révén mindössze 5 centiméter vastagságú gyémántlemezekkel elősegíthetik a kvantummemóriákban felgyülemlő adathalmazok tárolását.

A gyémánt az egyik legígéretesebb anyag a gyakorlati kvantumszámítógépes rendszerek megalkotásánál. A kristály egyik legnagyobb hibája az úgynevezett nitrogén-üresedés, mely során a szupravezető kvantumbitekben (qubitek) található nitrogénmolekulák megzavarhatják a kvantumtárolást.

Ez azt jelentette, hogy kompromisszumot kellett kötni: a tudósoknak vagy túl sok nitrogént tartalmazó nagy gyémántlapkákat kellett létrehozniuk, vagy olyan szupertiszta egységeket, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy adattárolásra alkalmasak legyenek.

Nemrégiben azonban a Saga Egyetem és a japán Adamant Namiki Precision Jewelery kutatói kifejlesztettek egy új módszert, méghozzá ultramagas tisztaságú gyémántostyák gyártására, amelyeket gyakorlatban is fel lehet használni.

A módszer révén megalkotott gyémántlapkák 5 centiméter átmérőjűek, és olyan hatalmas adatsűrűséggel rendelkeznek, hogy elméletileg egymilliárd, egyenként 25 GB-os Blu-Ray lemeznek megfelelő mennyiségű adatot tudnak tárolni, ami egészen pontosan 25 exabájttal egyenlő.

A gyémántostyákat úgy készítik, hogy a kristályokat egy hordozóanyagon növesztik, ami általában egy sík felület. A probléma az, hogy a gyémánt a terhelés alatt megrepedhet, ami rontja a minőséget, ám az új eljárásban a csapat egy viszonylag egyszerű változtatást hajtott végre: a hordozófelületet lépcsőzetesen alakították ki, ami vízszintesen terjeszti szét a feszültséget, és megakadályozza a repedést.

A kutatócsapat reméli, hogy 2023-ban kereskedelmi forgalomba hozhatja ezeket a gyémántostyákat; addig is azon fognak dolgozni, hogy megduplázzák az átmérőjüket, jelentősen növelve ezáltal a kapacitásukat.