Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Több gyárban is tartanak leállástól, ám egyes üzemek bizakodóak

TÉMÁK:
#Gazdaság
Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az építőanyag-gyártóknál drasztikus energiaár-növekedést tapasztaltak, a Creaton vállalat azonban a jövőt tekintve még bizakodó.

A Világgazdaságnak adott interjújában Járomi Judti, a Terreal-Creaton tetőcserépgyártó cégcsoport magyarországi cégének, a Creaton South-East Europe (SEE) Kft. ügyvezetője elmondta, gyárleállásokhoz vezethet az építőanyag-gyártóknál a rekordszintű energiaár-emelkedés, ez az építőiparban olyan mértékű költségnövekedést és ellátási problémákat okozhat, amit meg sem közelítenek a tavalyi és idei alapanyag-ellátási gondok.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A villamosáram-költségük 100 százalékkal lesz magasabb, a földgázbeszerzés pedig 30-50 százalékkal kerül többe, mint egy éve, miközben a szén-dioxid-kvóta ára is megduplázódott. Mindezek ellenére a Creaton SEE Kft. nem tervezi a gyártás leállítását a lenti gyáregységeiben – tette hozzá.

Egy esetleges krízis reális lehetőségével a gyártók csak nemrég, szeptemberben szembesültek, azóta már a legrosszabb forgatókönyvekbe is belelapoztak, és nem csak az építőanyagok és az építési termékek gyártásánál.

Ördögi kör, de az egyre égetőbb energiahatékonysági beruházások is pont az energiaárak emelkedése által okozott finanszírozási problémák miatt hiúsulhatnak most meg az ágazatban – nyilatkozta a lapnak Járomi Judit.