Dollár
393,91 Ft
Euró
414,55 Ft
Font
479,84 Ft
Bitcoin
16,858 $

Gulyás Gergely tisztázta, hogy mit is jelent a kifizetési stop 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belpolitika
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A miniszter pontosította, hogy egy kormányhatározat alapján október 31-ig egy-két kivételtől eltekintve semmit nem fizethetnek ki a kormány alá tartozó szervek. 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Telex információi szerint a szerdán megjelent egy „2000-es” kormányhatározat, a 1157/2022-es, amely arról szól, hogy október végéig a központi költségvetés kifizetéseit a miniszterelnök blokkolja, egy-két kivételtől eltekintve.

Soron kívül Orbán Viktor is részt vett a MOL-csoport elnökségi ülésén

A kifizetési stop értelmében a kormány a „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél kifizetési tilalmat rendelt el, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal fog felügyelni.

A lap hozzátette, hogy az államháztartásért felelős miniszter, esetleg a miniszterelnök engedélyezhet egy-egy kifizetést, de csak akkor, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó.

Gulyás Gergelynek a Magyar Nemzet feltette a kérdést a témáról a Kormányinfón, aki elmondta, hogy valójában kifizetési stopról nincs szó, a hír tévedés, ugyanis már többször volt olyan, idén is, hogy a kormányzati szervek kifizetéseit csak jóváhagyással lehet teljesíteni. 

A miniszter azt is hozzátette, hogy az a céljuk, hogy a költségvetési hiány ne növekedjen, inkább ebben az időszakban is csökkenjen. A kormánynak nincs fizetőképességbeli problémája, a gazdaság jól teljesít.